Κονδύλια 2 δισ. για τις πυρόπληκτες περιοχές

Κονδύλια 2 δισ. για τις πυρόπληκτες περιοχές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κονδύλια άνω των 2 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών και θα αναλάβει να υλοποιήσει κατά ένα μεγάλο μέρος η Εγνατία Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο θα αφορά την ανασυγκρότηση των νομών και θα χρηματοδοτηθεί με 700 – 800 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, κυρίως από το Γ΄ ΚΠΣ, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα διαχειριστεί τις προσφορές των ιδιωτών, αλλά και με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου θα αφορά στην ανάπτυξη των πυρόπληκτων νομών και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, όπως ονομάζεται επισήμως το Δ΄ ΚΠΣ, με 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Αναλυτικότερα, για το πρώτο σκέλος του σχεδίου, την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού των πυρόπληκτων νομών, βασική πηγή χρηματοδότησης θα είναι το Γ΄ ΚΠΣ. Το Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη έδωσε το «πράσινο φως»:

– Για παράταση στην υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, ώστε να ενταχθούν και να ολοκληρωθούν έργα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Με την παράταση αυτή όμως καθίσταται πλέον σχεδόν βέβαιη η απορρόφηση όλων των κοινοτικών πόρων.

– Για μια ακόμη αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ, με μεταφορά πόρων 500 εκατ. ευρώ από έργα που καθυστερούν σε άλλα, μεταξύ των οποίων και έργα που θα υλοποιηθούν στις πληγείσες περιοχές.

– Για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ερχόμενη Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας η πρώτη σύσκεψη με κοινοτικούς παράγοντες και στελέχη του Ταμείου. Στη σύσκεψη θα παρουσιαστεί μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών και θα εξεταστεί ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες ώστε να περιληφθούν στο φάκελο που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες σε δύο περίπου μήνες. Σημειώνεται ότι το Ταμείο δεν χρηματοδοτεί ζημιές ιδιωτών και μόνιμες υποδομές, αλλά δαπάνες προσωρινής στέγασης, προσωρινών υποδομών κ.λπ. Η αρμόδια Επίτροπος Ντ. Χούμπνερ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει έως 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Επιπλέον, ένα μέρος του κόστους ανασυγκρότησης θα καλυφθεί με χαμηλότοκο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι ύστερα από αίτημα του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ενέκρινε δάνειο διάρκειας 20 ετών, που σε πρώτη φάση θα φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση, όταν υπάρχει πληρέστερη εκτίμηση των ζημιών από τις πυρκαγιές, θα καθορισθεί το τελικό ποσό του δανείου που θα διατεθεί στη χώρα μας.

Για το σκέλος της ανάπτυξης, βασική πηγή χρηματοδότησης θα είναι το ΕΣΠΑ, από το οποίο έχουν διατεθεί 552 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και 414 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επιπλέον, αρκετά έργα των δύο πυρόπληκτων περιοχών έχει προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Τέλος, και προκειμένου τα έργα υποδομής που θα χρηματοδοτηθούν από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης να προχωρήσουν γρήγορα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί η υλοποίησή τους στην Εγνατία Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή