Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,1% στο β΄ τρίμηνο

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,1% στο β΄ τρίμηνο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό αύξησης 4,1% έτρεξε το ΑΕΠ της Ελλάδας στο Β΄ τρίμηνο του 2007, το οποίο αποτελεί μια από τις καλύτερες επιδόσεις της ζώνης ευρώ, στην οποία η ανάπτυξη το ίδιο διάστημα υποχώρησε το 2,5% από 3,2% στο πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες η στατιστική υπηρεσία της Ενωσης, Εurostat.

Από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, η Ελλάδα είχε την καλύτερη επίδοση στη ζώνη ευρώ, αν και θα πρέπει να σημειωθεί η περίπτωση της Ιρλανδία, η οποία δεν ανακοίνωσε στοιχεία τριμήνου αλλά είχε καταγράψει ρυθμό αύξησης 72% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και πάντα σε ετήσια βάση.

Επιβράδυνση

Εναντι του πρώτου τριμήνου η ανάπτυξη στην Ελλάδα κινήθηκε αρνητικά, στο -0,9%, ενώ στη ζώνη ευρώ υπήρξε επίσης σημαντική επιβράδυνση με την ανάπτυξη να φθάνει το 0,3% έναντι επίδοσης 0,7% στο α΄ τρίμηνο (έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2006).

Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στους «27» της Ενωσης κατέγραψε η Λεττονία με ένα εντυπωσιακό 11,3%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 9,4 και τη Λιθουανία με 7,7%.

Για τη ζώνη ευρώ η ελαφρά κάμψη της ανάπτυξης κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις και αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και τη συρρίκνωση που καταγράφηκε στον κατασκευαστικό τομέα, εν είδει προαναγγελίας της κρίσης που ξέσπασε το καλοκαίρι.

Πάντως αναλυτές σημείωσαν ότι η συρρίκνωση αυτή του δεύτερου τριμήνου ήταν όχι μόνο αναμενόμενη αλλά πιθανότατα και προσωρινή μετά από μια σχετικά μακρά περίοδο ισχυρών επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επανέλθει σε σαφώς ισχυρότερους ρυθμούς για το β΄ εξάμηνο του έτους, με τον επίτροπο Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια να δηλώνει στη Μαδρίτη ότι δεν θεωρεί πως η κρίση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ με επίκεντρο τα στεγαστικά δάνεια θα έχει ουσιαστικές αρνητικές συνέπειες στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή