Σε 15 μέρες αρχίζει η ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα

Σε 15 μέρες αρχίζει η ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας, που θα αποτελέσει μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα τρέξουν στον αγωγό σε 15 ημέρες καθώς οι απαραίτητες δοκιμές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. H διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας περιλαμβάνει αγωγό 285 χλμ. που ξεκινάει από το Καρατσάμπεϊ της Τουρκίας και καταλήγει στην Κομοτηνή, δυναμικότητας 3,5 δισ. κ.μ. αερίου με δυνατότητα διεύρυνσης στα 11 δισ. κ.μ. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 118 αναλογούν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στην Τουρκία. Το ελληνικό τμήμα του αγωγού συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 29% από την E.E. Οι δύο αγωγοί (Ελλάδας – Τουρκίας και Ελλάδας – Ιταλίας) συμπληρώνουν τον αποκαλούμενο οριζόντιο άξονα για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της περιοχής της Κασπίας.

Η διασύνδεση με την Ιταλία αφορά αγωγό που θα συνδέει την Κομοτηνή με τον Σταυρολιμένα της Ηπείρου στις ακτές του Ιονίου, μήκους 600 χλμ. και επιπλέον υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 220 χλμ. που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Το κόστος του χερσαίου τμήματος του αγωγού είναι 350 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος του υποθαλάσσιου τμήματος είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ. Την υλοποίηση και διαχείριση του έργου έχουν αναλάβει από κοινού η ΔΕΠΑ και η ιταλική εταιρεία Edison.

H διασύνδεση σχεδιάστηκε εδώ και μία επταετία περίπου με την παρότρυνση της E.E. και των ΗΠΑ, προκειμένου να μεταφέρει στην Ευρώπη αέριο προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα βοηθούσε στον περιορισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία. Τον Ιούλιο του 2007 υπογράφηκε στη Ρώμη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την υλοποίηση της διασύνδεσης μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του αγωγού, ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καθώς και οι εταιρείες ΔΕΠΑ και BOTAS που συνεργάζονται για την εμπορική του λειτουργία, βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση για την έναρξη της ροής φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα, που θα γίνει μετά 15 ημέρες».

Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε και στη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας – Τουρκίας, σημειώνοντας ότι μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου αποτελούν τα δύο σημαντικότερα διακρατικά έργα μεταξύ των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή