Δέσμη μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων νομών από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ

Δέσμη μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων νομών από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα μέτρα έχει λάβει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για την υποστήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών της χώρας.

Τα σχετικά μέτρα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Αθανάσιος Οικονόμου, έπειτα από εντολή της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και με συμμετοχή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής:

– Υλοποίηση έκτακτης διαφημιστικής εκστρατείας στα ΜΜΕ των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

– Πρόσκληση του προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) κ. Jean-Claude Baumgarten, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

– Συνεχείς επαφές της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τουριστικών οργανισμών. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι τα προγράμματά τους για την Ελλάδα υλοποιούνται κανονικά, χωρίς πρόβλημα.

– Ανάληψη από τον ΕΟΤ του κόστους συμμετοχής των πληγεισών περιοχών σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.

– Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στις Νομαρχιακές ή Δημοτικές Επιτροπές Τουρισμού καθώς και στις Ενώσεις Ξενοδόχων.

– Κάλυψη από τον ΕΟΤ του κόστους συμμετοχής ιδιωτών στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, για τα καταλύματα των πληγεισών περιοχών.

– Εκπόνηση προγράμματος χειμερινού τουρισμού για τις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

– Συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ειδικεύονται σε προγράμματα Περιβάλλοντος, για τη φιλοξενία στελεχών και ομάδων που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος των περιοχών, με έξοδα του ΕΟΤ.

– Προβολή ειδικών αφιερωμάτων και θεμάτων για τις πληγείσες περιοχές μέσω της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα», αρχής γενομένης από την Αρχαία Ολυμπία.

– Πρόγραμμα φιλοξενίας ξένων δημοσιογραφικών αποστολών.

– Συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την εξεύρεση τρόπων διατήρησης της απασχόλησης στις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών.

– Διάθεση από τον ΕΟΤ εξειδικευμένων στελεχών του (μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.) για την εκπόνηση μελετών ή και μερική υλοποίηση προγραμμάτων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος των πληγεισών περιοχών.

Επίσης, αποφασίσθηκε ότι εντός των επομένων ημερών, θα υποβληθεί στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αναλυτικό πλάνο ενεργειών (marketing plan) προκειμένου να εξειδικευτούν οι δράσεις αυτές, να υποστηριχθεί η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, να στοχευθεί η προβολή και διαφήμιση στο εξωτερικό, με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας των πληγεισών περιοχών, να ανακάμψει η τουριστική δραστηριότητα εισερχόμενου και εσωτερικού τουρισμού την επόμενη τουριστική περίοδο.

Στη σύσκεψη, πέραν του κ. Οικονόμου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας, ο πρόεδρος Ανδρέας Α. Ανδρεάδης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ, ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Δημήτρης Καραλής, τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων, από τους οποίους επισημάνθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των έμμεσων επιπτώσεων στην τουριστική δραστηριότητα από την καταστροφή, οι οποίες απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά τις πυρκαγιές, οι τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχασαν άνω του 80% των πληροτήτων τους, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες στις εγκαταστάσεις τους, γεγονός που καταμαρτυρεί το μέγεθος αλλά και την ιδιαιτερότητα του προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή