Moody’s – S&P: ανεπηρέαστη η πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας

Moody’s – S&P: ανεπηρέαστη η πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικές συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές των περασμένων ημερών δεν θα εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, και κατά συνέπεια δεν θα επηρεάσουν την πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας, ενώ τα σημαντικά ζητήματα παραμένουν το ασφαλιστικό και η ανταγωνιστικότητα. Σε αυτήν την άποψη συγκλίνουν οι σχετικές εκθέσεις των δύο μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Standard & Ρoor’s.

Σύμφωνα με τη Moody’s η ανάπτυξη θα παραμείνει στο 3,5% μεσοπρόθεσμα με όλες τις ευεργετικές συνέπειες που έχει αυτό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την πιστοληπτική βαθμολογία. Πάντως, περιμένει μικρή επιβράδυνση του δημοσιονομικού «συμμαζέματος» το 2007 και το 2008 εξαιτίας των προεκλογικών παροχών της σημερινής κυβέρνησης και των καταστροφικών πυρκαγιών. Μεσοπρόθεσμα βλέπει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και αύξηση της παραγωγικότητας. Μακροπρόθεσμα ανησυχεί από ενδεχόμενη απώλεια της ανταγωνιστικότητας λόγω της ταχείας αύξησης των ονομαστικών μισθών.

Η S&P τοποθετεί το κόστος από τις πυρκαγιές στα 3-5 δισ. ευρώ ή 1,4-2,4% του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει 300 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των πληγέντων. «Η ανάπτυξη και κατά συνέπεια και τα δημοσιονομικά έσοδα ενδέχεται να επιβραδύνει καθώς μια συνέπεια των πυρκαγιών μπορεί να είναι και μείωση του τουρισμού», γράφει ο διεθνής οίκος που πάντως δηλώνει κατηγορηματικά ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να είναι τέτοιο ώστε να απειλήσει την πιστοληπτική βαθμολογία της χώρας. Σε αυτό θα βοηθήσει και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Περισσότερο σημαντικό θεωρεί το οικονομικό πρόγραμμα της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές. Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρεί το ασφαλιστικό καθώς η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνει το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος. Η S&P υπενθυμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές του 2004 ότι δεν θα έθιγε το ασφαλιστικό κατά την πρώτη της θητεία, όπως άλλωστε και έκανε. Ωστόσο, παρατηρεί ο διεθνής οίκος, έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος ακόμη και στην τεχνική αποτίμηση του μεγέθους του προβλήματος. «Αυτή η καθυστέρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς επιβάρυνσης των δημοσιονομικών δαπανών εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης», είχε σχολιάσει η S&P στην εαρινή έκθεση για την ελληνική οικονομία -και στην οποία μας παρέπεμψε χθες- συμπληρώνοντας ότι οι συνέπειες θα φανούν ήδη από την ερχόμενη δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή