Σταθερός στο 2,5% ο πληθωρισμός

Σταθερός στο 2,5% ο πληθωρισμός

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητος στο 2,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν υπολογίζονται οι μεταβολές των τιμών των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών παρέμεινε στο 2,6%.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης αναμένει ελαφρά άνοδο τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της μείωσης κατά 11% που σημειώθηκε στην τιμή της βενζίνης τον Σεπτέμβριο του 2006, εξέλιξη που δεν αναμένεται να επαναληφθεί φέτος.

Για το σύνολο του έτους, ο κ. Κοντοπυράκης εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7%, από 3,2% το 2006.

Πάντως, παρά τη συγκράτηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο οι τιμοληψίες της ΕΣΥΕ «έδειξαν» σημαντικές ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης.

Στις 31 από τις 43 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών σημειώθηκαν αυξήσεις υψηλότερες του πληθωρισμού. Οι υψηλότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα νωπά λαχανικά (28,8%), τα νωπά φρούτα (7,6%), τον καπνό (7,5%) και τις υπηρεσίες αναψυχής (7%). Μεγάλες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης (5,9%), επισκευής και συντήρησης οικίας (5,5%), των ενοικίων κατοικιών (4,3%), των υπηρεσιών κοινοχρήστων (4%), των ειδών ένδυσης και υπόδησης (4,1%). Αύξηση 3,4% κατέγραψαν οι τιμές στα δημοτικά τέλη, 3,3% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, 3,8% στα δίδακτρα, 3,6% στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και 3,9% στις δαπάνες αυτοκινήτου. Οι τιμές στα πακέτα διακοπών αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ οι χρεώσεις στα ξενοδοχεία παρουσίασαν άνοδο 4,3%.

Κάμψη είχαν οι τιμές του ελαιόλαδου (14,1%), του πετρελαίου θέρμανσης (9,5%), της βενζίνης (4,8%) και τα τιμολόγια πρόσβασης στο Διαδίκτυο (11,5%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή