Δεν ανησυχούν για το αποτέλεσμα των εκλογών οι Θεσμικοί Α/Κ

Δεν ανησυχούν για το αποτέλεσμα των εκλογών οι Θεσμικοί Α/Κ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της αγοράς, η οποία εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη και τις εξελίξεις στην οικονομία. Εξάλλου, οι ξένοι επενδυτές που βρίσκονται στο Χ.Α. και οι οποίοι δεν επηρεάζονται από το εκλογικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσουν κλίμα ισορροπίας στο Χ.Α. Αυτό αναφέρουν διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και στελέχη από τους κύκλους των ΑΕΔΑΚ και της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι οποίοι τονίζουν ότι οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα θα επιφέρει ενθουσιασμό ή μούδιασμα στην αγορά, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.

Και εξηγούν ότι λόγος για να επιδείξει ενθουσιασμό το ελληνικό χρηματιστήριο -έστω και βραχυπρόθεσμα- είναι η ανάδειξη μίας κυβέρνησης με ικανή πλειοψηφία. Η νίκη μίας κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία θα προκαλέσει μία ολιγοήμερη νευρικότητα στο Χ.Α.

Και στις δύο περιπτώσεις, η μετέπειτα πορεία του θα είναι άμεσα συνδεδεμένη από τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών χρηματαγορών. «Το κακό σενάριο θα είναι η μη αυτοδυναμία και οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν -όπως το 1989- με συνέπεια να καθυστερήσουν όποιες αποφάσεις και κινήσεις σε επίπεδο οικονομίας. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία του 2007 δεν έχει καμία σύγκριση όχι μόνο με εκείνη του 1989, αλλά ούτε καν με εκείνη του 1997», αναφέρει ο κ. Χρήστος Παπάντος, γενικός διευθυντής της Probank ΑΕΔΑΚ και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Στο σημείο αυτό διαχειριστές Α/Κ, τονίζουν ότι η σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών στο Χ.Α. θα αποτρέψει την εμφάνιση φαινομένων του 1999. Και αυτό γιατί τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν επηρεάζονται από τις εγχώριες εξελίξεις αλλά έχουν τη δική τους επενδυτική νοοτροπία και προσέγγιση. Συνεπώς, εκτιμούν οι κύκλοι αυτοί ότι όποια αναστάτωση στο Χ.Α. προερχόμενη από τις εκλογές, θα ισορροπήσει άμεσα και λόγω της ύπραξης των ξένων θεσμικών.

«Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά -οικονομικά κέντρα αλλά αφορά και την περιφέρεια που χρειάζεται και έχει περιθώρια για βελτίωση», προσθέτει ο κ. Παπάντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή