Η επανάκριση των πτυχίων κυριαρχεί στην ατζέντα των κατασκευαστών

Η επανάκριση των πτυχίων κυριαρχεί στην ατζέντα των κατασκευαστών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της επανάκρισης των πτυχίων των εργοληπτικών εταιρειών αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα, αναφορικά με τον κατασκευαστικό κλάδο από την επαύριο των εκλογών. Πρόκειται για το ορόσημο που θα καθορίσει τη μελλοντική εικόνα των κατασκευών και σύμφωνα με πολλούς θα ευθυγραμμίσει τον κλάδο με τα όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά τουλάχιστον με την διάρθρωση των εταιρειών.

Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος ενός από τους κορυφαίους ομίλους της χώρας, μετά την επανάκριση, δεν θα μείνουν παρά 2-3 μεγάλοι όμιλοι και 3-4 ακόμα εταιρείες εξειδικευμένου χαρακτήρα, κάτι άλλωστε που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, μετά το τελευταίο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ωστόσο, ο τρόπος που θα γίνει η επανάκριση είναι ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η διαδικασία αυτή ουσιαστικά θα καθορίσει ποιες εταιρείες θα μπορούν να διεκδικούν έργα, ανάλογα με τον προϋπολογισμό αυτών, με την μεγαλύτερη τάξη να προσφέρει πρόσβαση στα μεγάλα και περισσότερο κερδοφόρα έργα. Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, η προηγούμενη επανάκριση, η οποια πυροδότησε και το πρώτο μεγάλο κύμα συγκέντρωσης στον κλάδο, έγινε με προχειρότητα και οδήγησε αρκετές εταιρείες σε μαρασμό και τελικά σε πτώχευση, λόγω των βεβιασμένων κινήσεων στις οποίες προχώρησαν στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν στην ανώτατη τάξη.

Παράλληλα, δεν απουσίασαν και φαινόμενα λογιστικών αλχημειών, προκειμένου να πληρωθούν τα κριτήρια λήψης του ανώτατου εργοληπτικού πτυχίου. Ως εκ τούτου, το ζητούμενο πλέον είναι η αντικειμενικότητα στην εφαρμογή της επανάκρισης. «Καλούμε την νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους και τους θεσμούς χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον κλάδο. Αναμφίβολα βέβαια κάποιοι θα χάσουν τα πτυχία τους» επισημαίνει διοικητικός παράγων ενός εκ των μεγάλων ομίλων. Προσθέτει δε ότι η αγορά έχει εμφανίσει υγιή φαινόμενα αυτορρύθμισης, όπου το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Πρόκειται ουσιαστικά για μία διαπίστωση αναφορικά με τις μικρότερες εταιρείες, εισηγμένες και μη, το μέλλον των οποίων δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο. Κάποιες εξ αυτών αναμένεται να οδηγηθούν εκτός αγοράς, ή θα ενταχθούν σε κάποιο μεγαλύτερο σχήμα, καθώς ο κλάδος οδεύει προς ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή