Φυγή προς τα εμπρός προσδοκά ο επιχειρηματικός κόσμος

Φυγή προς τα εμπρός προσδοκά ο επιχειρηματικός κόσμος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγές στην αγοράς εργασίας, στην αποδοτικότερη λειτουργία του κράτους και γενικότερα στη διευκόλυνση του επιχειρείν προσβλέπουν οι Ελληνες επιχειρηματίες από την επόμενη κυβέρνηση. «Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει τη φυγή προς τα εμπρός. Το άλμα προς το αύριο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Επιχειρηματικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκε πρόοδος σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα, αλλά σημειώνουν ότι δεν παύουν να παραμένουν ανοικτά μια σειρά από ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος, που άπτονται της έρευνας και της ανάπτυξης, των καινοτομιών ή του ασφαλιστικού. Για τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, η επίλυση αυτών των θεμάτων απαιτεί την κοινωνική συναίνεση, ως βασική προϋπόθεση. Οπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να επιτευχθεί μία άμβλυνση της «μεταρρυθμιστικής φοβίας» που χαρακτηρίζει την κοινή γνώμη. «Ετσι θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα διατηρήσουν την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γενικότερα, όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι προσβλέπουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος συνεργασίας, ως ζητούμενου για την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο σύνολο τους οι εκπρόσωποι τους θέτουν ως βασική προτεραιότητα την επίλυση, πρώτα, των διαρθρωτικών προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και κατόπιν την επίλυση των επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τους κλάδους τους. «Πρωταρχικές προσδοκίες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων από την πολιτεία, ήταν και είναι να προχωρήσει αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων που είναι διαχρονικά κρίσιμα για το μέλλον της χώρας» λέει ο πρόεδρος του κ. Ευ. Καλούσης. Και μόνο αφού τις αναλύει προχωράει κατόπιν στην εξειδίκευση των πρωτοβουλιών που έχει ανάγκη ο κλάδος που εκπροσωπεί. Ο τελευταίος -σημειώνεται- κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική οικονομία, αφού αντιπροσωπεύει το 26% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας σε αξία.

Ομως, στο ίδιο μοτίβο κινούνται οι προτεραιότητες που θέτουν οι εκπρόσωποι και των μικρότερων επιχειρηματικών κλάδων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του κλάδου της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος έως και πριν από περίπου δύο δεκαετίες αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Το αίτημα της «εθνικής συνεννόησης» είναι αυτό το οποίο κυρίως προβάλλεται. Ο στόχος; Η εργασιακή ειρήνη, η άρση των γραφειοκρατικών και φορολογικών εμποδίων και η αύξηση των επενδύσεων, που αποτελούν το βασικού ζητούμενο. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπαίνουν προτεραιότητες αναφορικά και με κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Βασικότερο όλων, το επίδομα πραγματικής σύγκλισης εισοδήματος, προς τους εργαζόμενους, προκειμένου, όπως σημειώνεται, οι αποδοχές των Ελλήνων να αγγίξουν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπ’ αυτή την έννοια όμως το αίτημα δεν είναι αυστηρά συντεχνιακό, αλλά καλύπτει το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Για τον κατασκευαστικό κλάδο, τέλος, το μείζον πρόβλημα το οποίο αναμένει λύση από την κυβέρνηση που θα προκύψει στις 16 Σεπτεμβρίου είναι αυτό που αφορά στην επανάκριση των πτυχίων των εργοληπτικών εταιριών. Οπως εκτιμούν, πρόκειται για το ορόσημο που θα καθορίσει την μελλοντική εικόνα των κατασκευών και θα ευθυγραμμίσει, όπως πιστεύουν τον κλάδο με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γεγονός, πάντως, αποτελεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος οδεύει προς περαιτέρω συγκέντρωση, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι θα σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στον συγκεκριμένο χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή