Με το αναθεωρημένο ΑΕΠ ο προϋπολογισμός του 2008

Με το αναθεωρημένο ΑΕΠ ο προϋπολογισμός του 2008

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το νέο αναθεωρημένο ΑΕΠ (αυξημένο κατά 25%) θα κατατεθεί στη βουλή τον Νοέμβριο ο νέος προϋπολογισμός του 2008. Στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος πιστεύουν ότι οσονούπω η Εurostat θα ανακοινώσει την έγκριση της αναθεώρησης, της οποίας οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο.

Η αναθεώρηση αφορά την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2006. Μετά την αναθεώρηση η Ελλάδα θα εμφανιστεί να βρίσκεται εγγύτερα εις το στενό πυρήνα της Ενωσης. Οπως ανέφερε παλαιότερο τεύχος του Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank: «Με τα μη αναθεωρημένα στοιχεία σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPP) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος εκτιμάται το 2006 στα 78,9% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ. Με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδος το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 99%».

Το δημόσιο έλλειμμα του 2006 θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ (από 2,6%) και το χρέος στο 83,2% του ΑΕΠ (από 104,1%).

Η αναθεώρηση θα μεταβάλει και την εικόνα που έχουμε για την ελληνική οικονομία, με το 72% του ΑΕΠ να παράγεται πλέον από τις υπηρεσίες. Το ΑΕΠ του 2006 θα βρεθεί στα 245,6 δισ. ευρώ, αντί των 195,3 δισ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες θα περιορισθούν στο 20,3% του ΑΕΠ αντί 25,6%. Τα δημόσια έσοδα θα υποχωρήσουν στο 18,2% από το 23% του ΑΕΠ που ήταν προ της αναθεώρησης.

Η δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 47,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2006 θα μειωθεί στο 37% μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Ο δανεισμός των νοικοκυριών θα βρεθεί στο 33% από 42%.

Η αναθεώρηση ενσωμάτωσε στο εθνικό μας προϊόν, νέες δραστηριότητες, των οποίων η συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ήταν υποεκτιμημένη. Οι δραστηριότητες αυτές σχετίζονται στο σύνολό τους με τον χώρο των υπηρεσιών και αφορούν τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ πετυχαίνει, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, την περίφημη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ιδεατό σχήμα.

Την έγκριση της αναθεώρησης θα συνοδεύσει και ένα χρέος από αναδρομικές οφειλές στα ταμεία της Ε.Ε, λόγω του πλούτου που ανακαλύψαμε ότι κατέχουμε. Τα χρήματα αυτά υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή