ΚΕΔ: αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στη Ζαχάρω

ΚΕΔ: αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στη Ζαχάρω

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδεται μετά από χρόνιες καθυστερήσεις η αξιοποίηση των δημοσίων εκτάσεων που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στην περιοχή της Ηλείας. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, η ΚΕΔ προτίθεται να δώσει άμεση προτεραιότητα και έμφαση στα ακίνητα εκείνα που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαχάρως.

Προγραμματική Συμφωνία

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΚΕΔ αναμένεται να προχωρήσει στην υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην Ζαχάρω, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο. Στόχος είναι η άμεση ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε οικόπεδο έκτασης της τάξεως των 2.600 στρεμμάτων.

Εσοδα

Παράλληλα, θα προχωρήσει η σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων στην Ζαχάρω. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔ, το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από τις εν λόγω εκμεταλλεύσεις θα αποδίδονται στον Δήμο Ζαχάρως.

Με τη σειρά του ο δήμος προβλέπεται να διοχετεύσει τα έσοδα αυτά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και ενδυνάμωσης του τομέα του τουρισμού, μέσω της δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων υψηλής ποιότητας και χώρων αναψυχής.

Τέλος, η προγραμματική σύμβαση απαλλάσσει τον Δήμο Ζαχάρως από την υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο για τα έτη 2006 και 2007.

Συμπράξεις

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔ αναμένεται, μεταξύ άλλων, να θέσει σε εφαρμογή το «εργαλείο» των ΣΔΙΤ, ήτοι των συμπράξεων μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προωθήσει με ταχύτερους ρυθμούς την ανάπτυξη των περιοχών αυτών στην Ηλεία. Ηδη, άλλωστε η εταιρεία έχει αποκτήσει εμπειρία από τις ΣΔΙΤ, έχοντας όμως μέχρι σήμερα ως προτεραιότητα τα έργα στέγασης υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Η μεγαλύτερη εξ αυτών των συμπράξεων αφορά το έργο ανέγερσης του νέου κτιρίου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε οικόπεδο 33 στρεμμάτων πίσω από το Νομισματοκοπείο. Πρόκειται για επένδυση ύψους 151,7 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται να κατασκευαστεί, με ιδιωτικά κεφάλαια, κτίριο επιφάνειας 56.000 τ.μ., όπου θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα στέγασης υπηρεσιών του Δημοσίου που έχει σχεδιάσει και προωθεί η ΚΕΔ περιλαμβάνει 244 έργα και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ. Τα 76 από τα έργα αυτά, προϋπολογισμού 1,14 δισ. ευρώ, θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή