Ντανούτα Χούμπνερ: αναξιοποίητα κονδύλια για λιμενικά έργα

Ντανούτα Χούμπνερ: αναξιοποίητα κονδύλια για λιμενικά έργα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη ικανοποιητική, χαρακτήρισε την πρόοδο στον άξονα προτεραιότητας 7 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «οδικοί άξονες, λιμένες, αστική ανάπτυξη που αφορά τις λιμενικές υποδομές», η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. Ντανούτα Χούμπνερ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων λιμενικών έργων. Σύμφωνα με την κ. Χούμπνερ, «στο τέλος Μαΐου 2007 οι καταβληθείσες δημόσιες δαπάνες ήταν λιγότερες από το ένα τρίτο των 156,2 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό για τον εν λόγω άξονα προτεραιότητας» κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη λήξη του Γ΄ ΚΠΣ δύο τρίτα και πλέον των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων παραμένουν αναξιοποίητα, με κίνδυνο απώλειάς τους.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Χούμπνερ στην απάντησή της «ορισμένα λιμενικά έργα που προβλέπονται στα θεματικά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα είναι πιθανόν να μην ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008» και για αυτό τον λόγο προτείνει να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο ως έργα γέφυρες. Τα λιμενικά έργα τα οποία η επίτροπος θεωρεί ότι μπορούν να αποτελέσουν έργα γέφυρες με το Δ΄ ΚΠΣ είναι τα εξής: «νέο λιμάνι Πάτρας, λιμάνι Αιγίου, λιμάνι Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, λιμάνια Νάξου και Μυκόνου στις Κυκλάδες, λιμάνι Μυτιλήνης, λιμάνια Καρλοβασίου και Ευδήλου στη Σάμο και την Ικαρία αντίστοιχα, λιμάνι Μεστών Χίου, λιμάνι Σητείας στην Κρήτη, λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης στη Μακεδονία και τη Θράκη και λιμάνι Μύρινας στη Λήμνο». Σχολιάζοντας τη σχετική απάντηση ο κ. Παπαδημούλης, σημείωσε ότι «αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό» και συνέστησε στους «κυβερνητικούς αρμόδιους αντί να εξωραΐζουν και να συγκαλύπτουν το πρόβλημα να απολογηθούν και να τρέξουν για να μη χαθούν και άλλοι κοινοτικοί πόροι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή