Αύξηση 2,6% στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Αύξηση 2,6% στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο 2,6% σημείωσε ο δείκτης τιμών εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων των βασικών μετάλλων διεθνώς. Αντίθετα στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, οι αυξήσεις τιμών ήταν ήπιες γεγονός που θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τον Ιούλιο οι τιμές εισαγόμενων μεταλλικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 18,9%. Πολύ χαμηλότερες της τάξης του 3,1% ήταν οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης. Οι τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων σημείωσαν αύξηση 2,8%, στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού 2,6%, στα χημικά προϊόντα 1,6% και στο αργό πετρέλαιο 1%. Η συγκράτηση του εισαγόμενου πληθωρισμού στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων και κυρίως των ενεργειακών, που σημείωσαν άνοδο 0,6% μόνο, θα συμβάλει στη διατήρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε χαμηλά επίπεδα. Τον Ιούλιο των δύο προηγούμενων ετών, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία είχε σημειώσει άνοδο 3,8% (το 2006) και 10,3% (το 2005), λόγω της ανατίμησης των ενεργειακών αγαθών κατά 6,5% και 60,8% αντίστοιχα.

Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός διατηρήθηκε για δεύτερο μήνα στο 2,5% και ενίσχυσε τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου ότι ο μέσος πληθωρισμός του 2007 θα διαμορφωθεί στο 2,7%. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και ο εισαγόμενος πληθωρισμός στη βιομηχανία, που θα επηρεάσει τις τελικές τιμές των προϊόντων στους επόμενους μήνες.

Η συγκράτηση του πληθωρισμού είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του οικονομικού επιτελείου στις συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ για την εισοδηματική πολιτική του επόμενου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή