Στον ΟΤΕ αλλάζουν στρατηγικό δόγμα και… γεωγραφικό προσανατολισμό

Στον ΟΤΕ αλλάζουν στρατηγικό δόγμα και… γεωγραφικό προσανατολισμό

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στον ΟΤΕ επί τρία χρόνια κυριάρχησε το δόγμα «μένουμε Ελλάδα… και σε ό,τι κληρονομήθηκε», είναι εμφανές ότι στη νέα θητεία της διοίκησης Βουρλούμη το δόγμα αυτό δεν θα ισχύσει.

Η αναθεώρηση της πολιτικής του ΟΤΕ σε ό,τι αφορά τη διεθνή επέκταση, επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του οργανισμού στη ΔΕΘ. Εκεί παραδέχθηκε ότι ο ΟΤΕ «κοιτάζει» την ιδιωτικοποίηση της Telekom Slovenije (Telecom Slovenia), αν και χαρακτήρισε ως απίθανο το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή, κυρίως επειδή το τίμημα κρίνεται μάλλον… αλμυρό.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Σλοβενίας εκχωρεί το 49% της Telekom Slovenije με αποτίμηση της εταιρείας στα 3,1 δισ. ευρώ, όση περίπου και η κεφαλαιοποίησή της στο χρηματιστήριο της Λουμπλιάνας. Το σλοβενικό Δημόσιο κατέχει το 62,5% των μετοχών της Telekom Slovenije και ο στρατηγικός επενδυτής, αποκτά το management ως κυρίαρχος μέτοχος. Η Τelecom Slovenije έχει δραστηριότητες τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, ενώ διαθέτει θυγατρικές εταιρείες στο Κόσοβο και στην πΓΔΜ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο ΟΤΕ συνεχίζει να παρακολουθεί σε τεχνικό επίπεδο την Telekom Slovenije και ότι βεβαίως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές. Η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τη σλοβενική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής έχουν ενδιαφερθεί για τη διαδικασία 11 επιχειρήσεις, χωρίς να τις κατονομάζει.

Πάντως, η εταιρεία χαρακτηρίζεται από τον ΟΤΕ ως ακριβή για τους περίπου δύο εκατ. πελάτες που διαθέτει – περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες σταθερής και ένα εκατομμύριο πελάτες κινητής τηλεφωνίας. Η Telekom Slovenije έχει περίπου έσοδα 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο και περίπου 100 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Ανεξαρτήτως της έκβασης της πώλησης της σλοβενικής εταιρείας, είναι η πρώτη φορά που μετά το 2004 ο ΟΤΕ κοιτάζει μια εξαγορά εκτός Ελλάδας.

Μέχρι πρόσφατα, η μόνιμη επωδός στις νέες «κατακτήσεις» του ΟΤΕ στο εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια αφορούσε αποκλειστικά στην Telekom Srbjia (Telecom Serbia). Και βεβαίως αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς ο ΟΤΕ περιορίζεται στον «άχαρο» ρόλο του μειοψηφούντος μετόχου.

Αλλά δεν είναι μόνον ο ΟΤΕ που κοιτάζει πλέον για νέες εξαγορές. Και η Cosmote ενδιαφέρεται για περαιτέρω επέκταση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Ε. Μαρτιγόπουλο. Ο κ. Μαρτιγόπουλος είπε πρόσφατα στους αναλυτές ότι η εταιρεία μέχρι το 2009 θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της, εκτός και αν προκύψει κάποια εξαγορά. Αν και η εταιρεία είναι υψηλά χρεωμένη λόγω της εξαγοράς της Γερμανός -ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις της- εν τούτοις η δήλωση της διοίκησης της επιχείρησης σημαίνει ότι η Cosmote παραμένει ανοιχτή στο ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης σε νέες γεωγραφικές αγορές.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν θα διστάσει να ξεφύγει από τα στενά όρια της ΝΑ Ευρώπης και να ξανοιχτεί σε άλλες αγορές, αρκεί οι κινήσεις να είναι ορθολογικές και ρεαλιστικές. Και προς την κατεύθυνση αυτή, στον όμιλο φαίνεται ν’ αρχίζει να ωριμάζει η αξιοποίηση του «προγεφυρώματος» του επιχειρηματία κ. Π. Γερμανού στην Πολωνία. Ο τελευταίος κατέχει μερίδιο στην 4η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας η οποία ελέγχεται πλειοψηφικά από την επενδυτική εταιρεία Novator – γνωστή από τη συμμετοχή της στη Forthnet.

Το τέλος της εσωστρέφειας

Στελέχη του ΟΤΕ ανέφεραν ότι ο οργανισμός πέρασε μια μεγάλη περίοδο «εσωστρέφειας» η οποία υπαγορεύθηκε εν πολλοίς από την αβεβαιότητα που χαρακτήριζαν τις «κτήσεις» του ομίλου στο εξωτερικό. Σήμερα η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά και η πορεία θυγατρικών του εξωτερικού είναι περισσότερο ελεγχόμενη από ποτέ. Επιπλέον με την ωρίμανση της εγχώριας αγοράς -τόσο της σταθερής, όσο και της κινητής τηλεφωνίας- ο όμιλος βασίζεται όλο και περισσότερο για ανάπτυξη στις θυγατρικές του εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή