Τι σημαίνουν με αριθμούς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Τι σημαίνουν με αριθμούς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε:

-Καταργούνται εντελώς οι φόροι και τα τέλη που επιβαρύνουν σήμερα την πρώτη κατοικία (είτε με αγορά είτε με κληρονομιά ή γονική παροχή).

-Μειώνονται δραστικά -θα λέγαμε εδώ γίνεται πραγματική ανατροπή- οι φόροι που προβλέπουν οι σημερινές κλίμακες στη μεταβίβαση ακινήτων με κληρονομιά – δωρεά – γονική παροχή.

-Χωρίς να καταργούνται τα ισχύοντα όρια απαλλαγών στις κλίμακες που παραθέτουμε πιο κάτω (95.000, 20.000, 6.000 ευρώ αντίστοιχα, βλ. τις κλίμακες). Ο υπολογισμός του φόρου αντικαθίσταται σε σχέση με τα ισχύοντα υψηλά ποσοστά με ένα τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι κάθε φορά που οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναπροσαρμόζονται, αυτομάτως αυξάνονται όλα τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται τα ακίνητα, αφού όλοι οι φόροι και τα τέλη, υπολογίζονται πάνω στις αντικειμενικές τιμές, τότε αντιλαμβάνεται κανείς, γιατί οι φορολογούμενοι πολίτες αντιμετωπίζουν τον μόνιμο βραχνά και τρέχουν να προλάβουν τις νέες μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στα νέα ζευγάρια που προγραμματίζουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία ο βραχνάς αυτός είναι ανυπόφορος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του, ότι τρέχουν πίσω από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατασκευαστή, τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του επιτοκίου για δάνειο, κ.λπ.

Τα «φορολογικά» για να δώσουν στους αναγνώστες μας να αντιληφθούν πόσο θα ωφεληθούν ως φορολογούμενοι πολίτες από τα μέτρα που προτείνει το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αντιπολίτευσης, επιμελήθηκαν και σας παρουσιάζουν παραπάνω χρήσιμους συγκριτικούς πίνακες.

Ομως, για να βγάλει ο αναγνώστης τα συμπεράσματά του και να κάνει τους υπολογισμούς του, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στους χρήσιμους πίνακες που είδαμε σε προηγούμενες αναλύσεις μας για το ζήτημα, όπου βλέπουμε πώς φορολογείται σήμερα η μεταβίβαση περιουσίας από τους γονείς στα παιδιά ή εγγόνια, ή μεταξύ συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή