Το κόστος ξεκινάει από τα 800 ευρώ το τετραγωνικό

Το κόστος ξεκινάει από τα 800 ευρώ το τετραγωνικό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γενικές γραμμές ο μέσος όρος του κόστους μιας εξοχικής κατοικίας στη Βουλγαρία κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.600 ευρώ/τ.μ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές (από τα 550 ευρώ/τ.μ.), ή και ακριβότερες που αγγίζουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ/τ.μ., αν και αυτές είναι σπανιότερες. Αρκετές, πάντως, από τις νέες αναπτύξεις στρέφονται σε πιο απαιτητικούς αγοραστές, κυρίως από το εξωτερικό, προσφέροντας μεγαλύτερο επίπεδο πολυτέλειας στην κατασκευή, αλλά και σειρά συνοδευτικών υπηρεσιών. Αλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο, που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι υποψήφιοι αγοραστές, είναι ότι η αγορά από τα σχέδια εξασφαλίζει μία έκπτωση της τάξεως του 15%-30%, ενώ έκπτωση κατά 10%-15% παρέχεται σε όσους αγοράσουν κατοικία που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της κατασκευής.

Πάντως η εταιρεία υπηρεσιών ακινήτων Colliers προβλέπει υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της προσφοράς νέων εξοχικών κατοικιών στο μέλλον, με παράλληλη άνοδο της ελκυστικότητας των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών. Αντίστοιχα, η εξέλιξη της ζήτησης θα καθοριστεί από την πορεία των έργων υποδομής, αλλά και από την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών σε σχέση με τη διάθεση των προσφερόμενων διαμερισμάτων. Οι δε τιμές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές ή να καταγράψουν μικρή άνοδο, κυρίως οι πολυτελείς εξ αυτών. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή ωρίμανση της αγοράς και στο ότι οι αγοραστές αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα κατασκευής και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προς αγορά ακινήτου.

Το ενδιαφέρον τους στην ανερχόμενη αγορά εξοχικής κατοικίας της Βουλγαρίας στρέφουν πλέον και οι ελληνικοί όμιλοι. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επένδυση που δρομολογεί ο κατασκευαστικός όμιλος της ΓΕΚ, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Icon. Συγκεκριμένα, στις αρχές Αυγούστου αποκτήθηκε έκταση 166 στρεμμάτων από τη δημοτική αρχή του Samokov. Στόχος του ελληνικού ομίλου είναι η ανάπτυξη ενός χειμερινού τουριστικού θερέτρου, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα-spa, ένα μικρό γήπεδο γκολφ, εμπορικά καταστήματα και συναφείς χρήσεις. Στο επίκεντρο, βέβαια, της ανάπτυξης θα βρίσκονται και συγκροτήματα κατοικιών.

Εντός της προσεχούς τριετίας, η ΓΕΚ αναμένεται να επενδύσει 72 εκατ.ευρώ, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν ενδέχεται να προσεγγίσουν τα 110 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος του οικοπέδου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή