Η επόμενη ημέρα για τη φορολογία ακινήτων

Η επόμενη ημέρα για τη φορολογία ακινήτων

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές εκπλήξεις επιφύλαξαν τα δύο κόμματα εξουσίας σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν πρώτη κατοικία ή να μεταβιβάσουν ακίνητα μέσω γονικής παροχής. Εντός του τρέχοντος έτους εφόσον η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα θα καταθέσει φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα καταργεί τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων στην αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών ο οποίος αντικαθίσταται με ένα εφάπαξ τέλος 1% που θα επιβάλλεται στην αξία του ακινήτου πάνω από τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια, μηδενίζοντας στην ουσία τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σήμερα, κατά την αγορά πρώτης κατοικίας οι αγοραστές ακινήτων καταβάλλουν φόρο μεταβίβασης ακινήτων, συνήθως επί της αντικειμενικής αξίας, με συντελεστή 11%.Το μεγαλύτερο όφελος από τις επερχόμενες αλλαγές θα έχουν οι άγαμοι που θα προβούν στην αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο πάνω από τα αφορολόγητα.

Για παράδειγμα το αφρολόγητο όριο για τον άγαμο ανέρχεται στα 90.000 ευρώ. Εφόσον αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στις 6.600 ευρώ. Με την κατάργηση του ΦΜΑ ο εν λόγω ιδιοκτήτης θα γλιτώσει το παραπάνω ποσό.

Μια οικογένεια με δύο παιδιά έχει σήμερα αφορολόγητο ύψους 194.000 ευρώ. Αν αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρους ύψους 6.160 ευρώ, τα οποία θα επωφεληθεί με τη θεσμοθέτηση των ανωτέρω μέτρων. Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη και από τη καθιέρωση ενός και μόνο συντελεστή 1% στις κληρονομιές και γονικές παροχές, αφού με αυτό το τρόπο μηδενίζονται ουσιαστικά οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σήμερα για κληρονομιά 150.000 ευρώ (δεύτερη κατοικία) ένα παιδί πληρώνει φόρο 3.250 ευρώ, ενώ με την καθιέρωση συντελεστή 1% ο φόρος διαμορφώνεται στα 550 ευρώ. Για κληρονομιά ακινήτου 200.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 750 ευρώ. Ο φόρος θα περιοριστεί στα 150 ευρώ με τις αλλαγές που προτείνονται.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έχει υποσχεθεί τον διπλασιασμό των αφορολογήτων ορίων σε: 180.000 από 90.000 ευρώ για τον άγαμο. 276.000 από 138.000 ευρώ για τον έγγαμο. 332.000 από 166.000 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί. 388.000 από 194.000 ευρώ με δύο παιδιά. 472.000 από 236.000 ευρώ με τρία παιδιά.

Οι προτάσεις των κομμάτων οδηγούν επί της ουσίας στον μηδενισμό των φόρων κατά την αγορά πρώτης κατοικίας. Εχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι η πλειονότητα των αγοραπωλησιών ακινήτων γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας δεν θα πληρώσουν στην εφορία φόρο μεταβίβασης. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που ήδη έχουν απαλλαγεί από τον φόρο πρώτης κατοικίας μπορούν να απαλλαχθούν και για δεύτερη φορά με την προϋπόθεση ότι το εμβαδόν των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους οι σύζυγοι και τα ανήλικα παιδιά τους να μην πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες.

Ενιαίος Φόρος

Την ενοποίηση των φόρων των ακινήτων έχουν εξαγγείλει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη είναι ποιοι θα επιβαρυνθούν από τον νέο φόρο, καθώς και πότε θα εφαρμοσθεί. Αγνωστος παραμένει και ο συντελεστής που θα συνοδεύει το νέο φόρο ακινήτων.

Η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την ενοποίηση των φόρων τονίζει διαρκώς ότι στόχος είναι να γίνει απλούστερο το σύστημα της φορολογίας των ακινήτων. Να είναι η φορολογική βάση πιο διευρυμένη, γιατί σήμερα η φορολογική βάση δεν αφορά όλα τα ακίνητα. Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν φόρο, ή ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεν πληρώνεται από όλους. Ο νέος φόρος όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκολύφης δεν θα αφορά τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.

Στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ προτείνει την ενοποίηση των περισσότερων φόρων ακίνητης περιουσίας και απόδοση των εσόδων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα προτείνει την αναμόρφωση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αύξηση των αφορολόγητων ορίων, ώστε να αρθούν αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη περιουσία. Τα έσοδα και σε αυτήν την περίπτωση θα αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντικειμενικές αξίες

Στα προγράμματα και των δύο κομμάτων είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2008. Για το κυβερνών κόμμα θα είναι η τρίτη συνεχόμενη αύξηση. Η Νέα Δημοκρατια είχε σχεδιάσει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε τρεις δόσεις με έτος αφετηρίας το 2006. Στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι θα γίνει «Προσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις αγοραίες».

Οι προτάσεις της Ν.Δ.

1. Ενοποίηση των φόρων των ακινήτων σε ένα ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας, ταυτόχρονα όμως έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΦΜΑΠ. Η πρώτη καοτοικία θα εξαιρείται από τον ενιαίο φόρο

2. Ηπια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Κατάργηση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων στην αγορά πρώτης κατοικίας.

3. Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών ακινήτων και αντικαθίσταται με ένα τέλος 1%, επί της αξίας του ακινήτου. Τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια παραμένουν ως έχουν.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

1. Αναμόρφωση και ενοποίηση των περισσότερων φόρων ακίνητης περιουσίας και απόδοση των εσόδων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

2. Αναμόρφωση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αύξηση των αφορολόγητων ορίων, ώστε να αρθούν αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη περιουσία. Τα έσοδα θα αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3. Προσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις αγοραίες με αντίστοιχη δραστική μείωση των συντελεστών της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, ώστε να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των φορολογουμένων για να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις της αγοράς.

4. Βελτίωση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτελεσματική φορολόγηση ακινήτων εξωχώριων εταιρειών (off-shore).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή