Υποσχέσεις για παροχές ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ

Υποσχέσεις για παροχές ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράδοση της πλειοδοσίας σε παροχές κατά την προεκλογική περίοδο τηρήθηκε με ευλάβεια από το πολιτικό σύστημα και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με το κόστος των υποσχέσεων και των εξαγγελιών των δύο μεγάλων κομμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4,6 δισ. ευρώ περίπου για τον επόμενο χρόνο. Συνολικά δηλαδή 7,6 δισ. ευρώ.

Το κόστος των μέτρων που θεσμοθέτησε πριν από τις εκλογές ή εξήγγειλε κατά την προεκλογική περίοδο για το 2008 η Ν.Δ. ξεπερνά τα 2,9 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επιπλέον δαπάνη από τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων των εν ενεργεία και αποστράτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με 500 εκατ. ευρώ θα προικοδοτηθεί το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την άμεση εισοδηματική ενίσχυση των Ελλήνων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Εντός του 2008 θα καταβληθεί η πρώτη ή ή δεύτερη δόση της έκτακτης παροχής των 900 εκατ. ευρώ στους δικαστικούς που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2008 με 180 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση είχε σχεδιαστεί να καταβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες φέτος τον Οκτώβριο, αλλά μετά τις πυρκαγιές και το δημοσιονομικό κόστος που είχαν, ίσως καθυστερήσει η καταβολή των αναδρομικών στους δικαστές.

Στα 72 εκατ. ευρώ περίπου υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο το κόστος των ρυθμίσεων που περιλήφθηκαν στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στις αρχές Αυγούστου στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας.

Η επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος των 40,1 ευρώ στις οικογένειες με τρία παιδιά, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επομένων εβδομάδων θα προκαλέσει επιπλέον δαπάνη 192,3 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Οι θεσμοθετημένες αυξήσεις του ΕΚΑΣ στα 220 ευρώ και της σύνταξης του ΟΓΑ στα 330 ευρώ θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 404 ευρώ θα επιβαρύνει τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού με 200 εκατ. ευρώ.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα εκτιμάται ότι θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ

Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στον προϋπολογισμό η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, στα 270 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος που θα έχει για τον προϋπολογισμό η εξαγγελία για την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης για την πρώτη κατοικία και του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων.

Ακριβότερο κατά 1,7 δισ. περίπου είναι το πακέτο των εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:

Σε 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για τον επόμενο προϋπολογισμό από τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου για σύνταξη 550 ευρώ σε μεμονωμένο άτομο και 900 ευρώ στο ζευγάρι των συνταξιούχων του ΟΓΑ και τους ανασφάλιστους που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 210.000 δικαιούχους.

Η επιδότηση της απασχόλησης των νέων με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 900 εκατ. ευρώ

Η σταδιακή διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ που θα οδηγήσει στον διπλασιασμό των δικαιούχων θα αυξήσει τη σχετική δαπάνη του προϋπολογισμού του 2008 κατά 250 εκατ. ευρώ.

Οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι εφημερίες και οι άλλες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την παροχή 24ωρης πρωτοβάθμιας περίθαλψης απαιτούν αύξηση των δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ.

Με 1 δισ. ευρώ θα αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία.

Περί τα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Ο διπλασιασμός των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών θα μειώσει τα έσοδα κατά 150 εκατ. ευρώ.

Αλλα 150 εκατ. ευρώ, η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Τέλος, σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος του μέτρου για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και τη δημιουργία επενδυτικού λογαριασμού 1.000 ευρώ.

Αποκλίσεις υπάρχουν και στον τρόπο κάλυψης του κόστους των παροχών. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι θα χρηματοδοτήσει τα μέτρα με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο, χωρίς να σχεδιάζει την αύξηση της φορολογίας.

Το ΠΑΣΟΚ, εκτός των παραπάνω, έχει περιλάβει στο πρόγραμμά του τη φορολόγηση των μερισμάτων και των υπεραξιών που προκύπτουν από τις βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή