ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων σε 18 μήνες

Σχέδιο ταχείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία εντός των πρώτων 18 μηνών της νέας κυβερνητικής θητείας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο επικεφαλής του οποίου θα είναι και πάλι Γιώργος Αλογοσκούφης. Οπως λένε κυβερνητικά στελέχη, το δικαίωμα του πρωθυπουργού να προσφύγει εντός 18 μηνών σε νέες εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης αντισταθμίζει την οριακή πλειοψηφία των 152 εδρών, αφού οποιοσδήποτε δυσαρεστημένος βουλευτής κινδυνεύει να μείνει εκτός λίστας, εάν επιχειρήσει να προκαλέσει προβλήματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Πρώτη προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου θα είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μελετά την κατάργηση των 150 περίπου ειδικών λογαριασμών, εντός και εκτός προϋπολογισμού, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται δαπάνες ύψους 7 δισ. ευρώ.

Στην επιχειρηματική κοινότητα επικρατεί ικανοποίηση από τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στελέχη του χρηματιστηρίου θεωρούν θετικό το κλίμα σταθερότητας. Από την μεριά τους οι Ελληνες τραπεζίτες προσδοκούν τώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η μεγάλη πρόκληση όπως τονίζουν στελέχη τραπεζών είναι η εκλογίκευση της λειτουργίας και o εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα.