ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλμα 28,3% το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών

Εκρηκτική είναι η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών. Ανήλθε στα 19 δισ. ευρώ ήτοι στο 9,1% του ΑΕΠ στο πρώτο επτάμηνο σημειώνοντας άνοδο 28,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Ιούλιο, το έλλειμμα του ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 388% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι χαμηλές εξαγωγές αγαθών που αυξήθηκαν μόνο κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε 6,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αγαθών εκτινάχθηκαν στα 22,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,5%.

Θετικά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλε η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών ανήλθε σε 8,4 δισ. από 7,8 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2006, σημειώνοντας αύξηση 7,7%, λόγω της βελτίωσης των εισροών τουριστικού και ναυτιλιακού συναλλάγματος.

Μείωση των άμεσων επενδύσεων παρουσιάζει το ισοζύγιο στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 155 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 345 εκατ. ευρώ.