Ξεκινάει άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Ξεκινάει άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης μπαίνει το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, τόνισε ότι ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος θα αρχίσει άμεσα. Ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας σημείωσε ότι μέσω του διαλόγου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για τέτοιες μείζονες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας, οι όποιες αποφάσεις θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Την ίδια στιγμή, ο ξένος οίκος Standard & Poor’s σε έκθεσή του παρουσιάζει μιαν απογοητευτική εικόνα για τη χώρα μας. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα εκτιναχθεί στο 436% του ΑΕΠ έως το 2050. Στην έκθεση για τις επιπτώσεις που θα έχει το δημογραφικό πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά σε 32 κράτη επαναλαμβάνει ότι το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα.

Στην Αθήνα, η Επιτροπή Σοφών αναμένεται να έχει ολοκληρώσει σύντομα την έκθεσή της, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και η οποία βασίζεται κυρίως σε παλαιότερες αναλογιστικές μελέτες, αφού αυτή που έχει αναλάβει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης στοιχείων.

Καμπανάκι από τη Standard & Ρoor’s

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι η εξαίρεση στο μείζον πρόβλημα που ταλανίζει τις μισές χώρες που εξετάζει η Standard & Poor’s, ωστόσο η κατάσταση στη χώρα μας είναι η πιο τραγική. Η Ελλάδα θα βρεθεί στη χειρότερη θέση απ’ όλες τις χώρες έπειτα από σαράντα χρόνια με δεύτερη την Ιαπωνία και τρίτη την Τσεχία. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και μετά, εκτινάσσοντας σταδιακά τα ελλείμματα από το 6% στο 12% του ΑΕΠ το 2050, εκτιμά ο διεθνής πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή