Πτωτικά κινήθηκαν οι άμεσες επενδύσεις στο επτάμηνο

Πτωτικά κινήθηκαν οι άμεσες επενδύσεις στο επτάμηνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση των άμεσων επενδύσεων παρουσιάζει το ισοζύγιο στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Τον Ιούλιο του 2007 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 155 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες αφορούσαν εκροές 17 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της United Milk Company (Βουλγαρία) από τη Vivartia ABEE και 15 εκατ. ευρώ για τη μερική εξαγορά της Luis Hotel LTD (Κύπρος) από την Ε. Κρομμυδάκης Ξενοδοχειακή Τουριστική Α.Ε. Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 345 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες αφορούσαν εισροές 169 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Endesa Europe (Ισπανία) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Endesa Hellas και 20 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Wind (Ολλανδία) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Tellas Α.Ε. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2.222 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 1.260 και 413 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), καθώς και η μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 1.508 εκατ. ευρώ), υπεραντισταθμίστηκαν από τις αγορές μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους (ύψους 2.271 και 2.650 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Οσον αφορά τις «λοιπές» επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 447 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή η αύξηση των τοποθετήσεων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό αντιστάθμισε την άνοδο των αντίστοιχων τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού στην Ελλάδα.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2007, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 2.002 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 892 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 2.895 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 15.433 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 16,5 δισ. ευρώ, καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 8,5 δισ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εκροή κεφαλαίων κατοίκων κυρίως για τοποθετήσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια (ύψους 8,4 δισ. ευρώ) καθώς και σε μετοχές του εξωτερικού (ύψους 691 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή