Στο 436% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2050, σύμφωνα με τον S&P

Στο 436% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2050, σύμφωνα με τον S&P

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο από τέσσερις φορές το ΑΕΠ της χώρας θα φτάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2050 -και συγκεκριμένα στο 436% του ΑΕΠ- αν δεν γίνει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, που μελετά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη δημογραφική γήρανση σε 32 χώρες.

Μάλιστα η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά και θα έχει το μεγαλύτερο βάρος από όλες αυτές τις χώρες, με δεύτερη την Ιαπωνία και τρίτη την Τσεχία. Τουλάχιστον στις μισές από τις χώρες που εξετάζει η S&P το πρόβλημα θα είναι σημαντικό, καθώς το δημόσιο χρέος θα ξεπερνάει το 140%. Πρόκειται φυσικά για προβολή των σημερινών δεδομένων στο μέλλον σε ένα σενάριο που υποθέτει ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στην οικονομία και την κοινωνία για περισσότερο από σαράντα χρόνια – πράγμα απίθανο. Σκοπός της έκθεσης είναι περισσότερο να προωθήσει την άποψη ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος σχεδόν σε όλες τις υπό εξέταση χώρες. Κατά την S&P το βάρος από το ασφαλιστικό σύστημα θα προκαλέσει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 20% στα μέσα της δεκαετίας του 2020, 6% το 2030 και 12% το 2050, οδηγώντας το δημόσιο χρέος κατά μέσο όρο στο 156% για το σύνολο των 32 χωρών στο τέλος της περιόδου. Τα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα για την Ελλάδα που βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση, σύμφωνα πάντα με αυτό το ακραίο σενάριο της S&P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή