Υποχώρησε ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών

Υποχώρησε ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών στο πρώτο εξάμηνο του 2007, εξαιτίας των μειωμένων επιδόσεων που κατέγραψαν αγροτικά προϊόντα και καύσιμα. Οι εξαγωγές προς την E.E. των «15», που απορροφά το 43,6% αυτών, παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμες, καταγράφοντας μείωση προς τις κυριότερες χώρες-πελάτες. Αντίθετα με μεγαλύτερο ρυθμό αναπτύχθηκαν οι εισαγωγές με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί κατα 11,5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, στο α΄ εξάμηνο του 2007 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατα 4,9%, φθάνοντας τα 8.524,1 εκατ. ευρώ απο 8.128,6 εκατ. ευρώ, όταν για το ίδιο διάστημα του 2006 έναντι του 2005 είχαν σημειώσει αύξηση κατα 22,2%. Σαφής είναι η επιβράδυνση ακόμη κι αν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Στην περίπτωση αυτή, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών φθάνει στο 6,2% από 16,7% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006. H υποχώρηση άλλωστε των εξαγωγών αποδίδεται, τόσο στις επιδόσεις των καυσίμων όσο και των αγροτικών προϊόντων. Οι εισπράξεις από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4% περίπου σε 1.028,8 εκατ. ευρώ απο 1.069,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2006. Οι εξαγωγές του αγροτικού τομέα υποχώρησαν κατά 5,4% και έφθασαν σε 1.593,4 εκατ. ευρώ από 1.684 εκατ. ευρώ καλύπτοντας μόλις το 18,7% του συνόλου των εξαγωγών από 20,7% που κάλυψαν το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Από το σύνολο του αγροτικού τομέα, η κατηγορία που σημείωσε κατακόρυφη πτώση (40,3%) ήταν τα λάδια & λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης, καθώς η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε μόλις σε 193,9 εκατ. ευρώ.

Η υποχώρηση όμως των εξαγωγών οφείλεται και στη μεγάλη πτώση τους (-32,3%) προς τις χώρες της Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής, των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ και στη στασιμότητα των εξαγωγών προς τις χώρες της Β. Αμερικής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η πτώση προς την Τουρκία ήταν μεγάλη της τάξης του 26,6%. Η στασιμότητα της αξίας των εξαγωγών προς τα κράτη της Ε.Ε.(15) αντισταθμίστηκε πλήρως από τη μεγάλη άνοδο της αξίας τους στα κράτη της νέας διεύρυνσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι πλην της Γερμανίας, οι εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρά προς Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή