Εξίσωση φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Εξίσωση φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση. Το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και δεν αποκλείεται η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης καθώς και η υιοθέτηση των ταμειακών μηχανών από τα πρατήρια βενζίνης. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου, αναφερόμενος στο τεράστιο θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων, είπε ότι «η ρίζα του προβλήματος της φοροδιαφυγής στα καύσιμα είναι στη διαφορά των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης». Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι «καμία πρόταση δεν απορρίπτουμε», σημειώνοντας ότι οι όλες οι προτάσεις της επιτροπής θα μελετηθούν. Μεταξύ των προτάσεων της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα εξής μέτρα:

– Ενεργοποίηση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την υποχρεωτική τήρηση φορολογικών μηχανισμών για την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από τα πρατήρια.

– Επανεξέταση της διαδικασίας εφοδιασμού πλοίων με ναυτιλιακά καύσιμα.

– Συγκρότηση και λειτουργία ομάδων ελέγχου από έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους υπαλλήλους που να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους καθόλο το 24ωρο επί των διακινούμενων καυσίμων. Η βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν τέτοιοι συστηματικοί έλεγχοι θα οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας, αφού σήμερα κυριαρχεί το αίσθημα έλλειψης οργάνωσης και ελέγχου.

– Χρησιμοποίηση από τις ομάδες ελέγχου ειδικών χημικών αντιδραστήρων για την επιτόπια ανίχνευση των καυσίμων.

– Καθιέρωση συγκεκριμένων ποινών για παραβάσεις που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των εγκεκριμένων αποθηκευτών εγγεγραμμένων επιτηδευματιών κ.λπ.

– Καθορισμός χρόνου διατήρησης των βιβλίων που τηρούνται από τους εγκεκριμένους αποθηκευτές.

– Εξίσωση των συντελεστών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στις βενζίνες.

– Καθορισμός μόνιμου χώρου ελλιμενισμού των εφοδιαστικών, ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός και ο έλεγχος αυτών.

– Δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων και πλοίων ώστε να ελέγχονται απόλυτα οι εφοδιασμοί των πλοίων.

– Μελέτη της αναγκαιότητας ορισμένων απαλλαγών που ισχύουν σήμερα στα ενεργειακά προϊόντα.

– Καθιέρωση προϋποθέσεων – διαδικασίας παραλαβής αγροτικού πετρελαίου από δικαιούχα πρόσωπα (π.χ. κατοχή γεωργικών μηχανημάτων – δημιουργία μητρώου δικαιούχων)

– Επανεξέταση διαδικασίας παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης από Δημόσιες Υπηρεσίες στις οποίες παρατηρούνται ελλειμματικές παραδόσεις και εξέταση χρησιμοποίησης από αυτές φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή