Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων «συστήνουν» ΙΟΒΕ και ΣΕΒ

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων «συστήνουν» ΙΟΒΕ και ΣΕΒ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υιοθέτηση μιας οικονομικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και δεν θα επηρεάζεται από το πολιτικό κόστος, ζητάει το IOBE από τη νέα κυβέρνηση. Στην πρώτη του παρέμβαση, μία ημέρα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και εν όψει της κατάθεσης των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, το IOBE καταγράφει με αφορμή την τριμηνιαία Εκθεση για την ελληνική οικονομία, τις προτεραιότητες που θα πρέπει να ακολουθήσει στον τομέα της οικονομικής πολιτικής η κυβέρνηση, στις οποίες εντάσσει και την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών. «Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στο κράτος και στην οικονομία», ζητάει από τη νέα κυβέρνηση και ο ΣΕΒ, μέσω συγχαρητήριας επιστολής των μελών του δ.σ. και του προέδρου Δ. Δασκαλόπουλου προς τον πρωθυπουργό K. Καραμανλή για την εκλογική του νίκη, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος «θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο».

«Η εκλογή της νέας κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για μια νέα οικονομική πολιτική, που θα απομακρυνθεί από τα στερεότυπα του παρελθόντος και θα υλοποιήσει τη βούληση της κοινωνίας για μεταρρυθμίσεις» σημειώνει το IOBE στην τριμηνιαία Εκθεση για την ελληνική οικονομία. Καταγράφει ως προτεραιότητες τη δημοσιονομική προσαρμογή, την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, την επίλυση του ασφαλιστικού και την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Το IOBE εκτιμά ότι η εκλογή της νέας κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση των αναγκαίων αυτών μεταρρυθμίσεων διότι διευκολύνεται από δύο σημαντικά δεδομένα. Το πρώτο είναι μία νέα συλλογική αντίληψη που θεωρεί ότι τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον ώριμα για λύση. Το δεύτερο είναι η σύγκλιση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στην εκτίμησή τους για τον επείγοντα χαρακτήρα των αλλαγών, όσο και για τις βασικές κατευθύνσεις που προτείνουν. Με βάση τα δύο αυτά δεδομένα, οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις αποδίδονται από τον IOBE σε μια «προφανή ατολμία των κυβερνήσεων να αναλάβουν πρωτοβουλίες, καθώς υπερεκτιμάται συνήθως το πιθανό πολιτικό κόστος, υποεκτιμάται δηλαδή η βούληση της κοινωνίας για την προώθηση ώριμων αλλαγών».  

Αναλυτικότερα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις το IOBE επισημαίνει:

Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς και να στηριχθεί σ’ ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα περιλαμβάνει:

1. Την αύξηση των εσόδων η οποία πρέπει να προέλθει από διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ένταξη παραοικονομικών δραστηριοτήτων στην οικονομία. Προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι:

– Η μεταρρύθμιση, απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

– Η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, με εκσυγχρονισμό των μηχανισμών συλλογής των φόρων και περιορισμό του κόστους τους.

– Η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνέπειας απέναντι στο φορολογικό σύστημα με κατάργηση των φορολογικών αμνηστιών.

2. Τη μείωση των δαπανών και κυρίως αύξηση της αποτελεσματικότητάς της με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα όπως:

– Κατάρτιση Προϋπολογισμών με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο του έτους.

– Αξιολόγηση σε μακροχρόνια βάση όχι μόνο της νομιμότητας αλλά της σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας των δαπανών.

– Πλήρης διαφάνεια για όλους τους λογαριασμούς του Δημοσίου.

– Θεσμοθέτηση διαδικασιών ουσιαστικής σύγκρισης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων κάθε έτους με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό.

– Καθιέρωση διαδικασιών ελέγχου των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ερώτημα αν χρειαζόμαστε μικρότερο ή μεγαλύτερο κράτος είναι πλέον παρωχημένο. Εκείνο που χρειαζόμαστε στις σημερινές συνθήκες είναι ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι πλήρης, αποτελεσματικός και ταχύς.

Η ανασυγκρότηση πρέπει να στηριχθεί σ’ ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης. Κεντρική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι η επαναφορά στην προ τις καταστροφές κατάσταση, αλλά ένας νέος δρόμος ταχύτερης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Συγχαίρουν και προσφέρουν χείρα βοηθείας

Ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις ζήτησε χθες ο επιχειρηματικός κόσμος και μέσω της συνδικαλιστικής του εκπροσώπησης. Στο κείμενο της επιστολής του προς τον πρωθυπουργό K. Καραμανλή με την οποία εκφράζει τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάνει σαφή την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

«Κύριε πρόεδρε
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογική σας νίκη και τις ειλικρινείς ευχές μας για μία δημιουργική νέα περίοδο διακυβέρνησης. Η νέα λαϊκή εντολή ενισχύει αποφασιστικά τη διακηρυγμένη βούλησή σας να προχωρήσετε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο κράτος, στην κοινωνία» τονίζει ο κ. Δασκαλόπουλος στην επιστολή του και συμπληρώνει «Η επιχειρηματική κοινότητα, με την καθημερινή της δράση και τις πρωτοβουλίες της, καταθέτει τη συνεισφορά της στη συλλογική προοπτική μιας οικονομικά ισχυρής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας. Με το ίδιο πνεύμα, θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή