ΟΟΣΑ: Καθυστερεί η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ε.Ε.

ΟΟΣΑ: Καθυστερεί η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ε.Ε.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μακριά από την πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με Εκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η Εκθεση αφορά την «ακτινογραφία» της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου επισημαίνεται η ανάγκη να «τρέξει» η Ευρώπη με ταχύτερους ρυθμούς, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά και περιορίζοντας εμπόδια στο εμπόριο με τρίτους κοινωνικούς εταίρους. Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς υπολείπεται σημαντικά στο κατά κεφαλήν εισόδημα, στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και σε άλλους σημαντικούς διαρθρωτικούς δείκτες. Μάλιστα στην ευελιξία στο θέμα των μισθών βρίσκεται στην τελευταία θέση. Από την άλλη, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών με τους περισσότερους εργαζόμενους να εργάζονται σε άλλη χώρα της Ενωσης. Πρώτη είναι η Ιρλανδία και δεύτερη η Πορτογαλία. Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η σύγκριση του κατά κεφαλήν εισοδήματος του Ελληνα που είναι μικρότερο κατά 30% από το αντίστοιχο στις ΗΠΑ. Σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το 80%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή σταδιακή βελτίωση. Επίσης, η παραγωγικότητα είναι μικρότερη κατά 30% σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά διπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα σημαντικά βήματα που αφορούν την υπερ-ρύθμιση της αγοράς και που σχετίζονται με τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ομως, σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση βάσει της υπερρύθμισης, μετά την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ο δείκτης «γραφειοκρατίας» είναι στην Ελλάδα στο 1,8, όταν για παράδειγμα στη Βρετανία είναι στο 1. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση στον πίνακα με τις χώρες που έχουν κάνει τις περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές την τελευταία 15ετία. Από την άλλη, η Ελλάδα εμφανίζει τους περισσότερους φοιτητές και μαθητές, έχει σχετικά χαμηλές χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ομως, βρίσκεται στην τρίτη θέση με το υψηλότερο κόστος μεταβίβασης ακινήτων. Στην πρώτη θέση είναι η Ιταλία και ακολουθεί το Βέλγιο. Στην Ελλάδα μας προβλέπεται φέτος να αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων κατά 6-7%, έναντι 12-13% το 2006.

Ανχελ Γκουρία

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οικονομικού οργανισμού Ανχελ Γκουρία τόνισε ότι «μία σφύζουσα από ζωή ενιαία αγορά είναι κεντρικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη ευημερία της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να απαλλαγεί από τους φραγμούς στο εμπόριο και την υποστηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαιτείται να δώσουν τα κράτη-μέλη νέα ορμή στην απάλειψη των κανόνων και των εμποδίων, τα οποία πνίγουν τον ανταγωνισμό και παρακωλύουν τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις. Το βασικό αδύναμο σημείο στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. είναι, σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας των υπηρεσιών. Δεν υπάρχει επίσης ένταση στον ανταγωνισμό στις βιομηχανίες δικτύων, όπως ηλεκτρικής ενέργεια, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, λιμένες και ταχυδρομεία. Για την επίτευξη μεγαλύτερης έντασης στις ενεργειακές αγορές, η έκθεση συνιστά τη βελτίωση της διασύνδεσης των εθνικών αγορών για τη δημιουργία περιφερειακών ή πανευρωπαϊκών αγορών. Απαιτείται, παράλληλα, ο πλήρης διαχωρισμός των δικτύων όσον αφορά τις δραστηριότητες παραγωγής αλλά και προσφοράς. Οι νομοθετικές προτάσεις τις οποίες ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή για αυτό το θέμα, καλωσορίζονται ως θετική εξέλιξη. Ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. να συντονίσει τη δράση της με τους άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της στον πλανήτη για μείωση των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων και να ανοίξει τις αγορές της στον υπόλοιπο κόσμο.

Download: Η Εκθεση είναι διαθέσιμη στο www.kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή