Χωρίς ενιαίο φόρο ακινήτων η 1η κατοικία

Χωρίς ενιαίο φόρο ακινήτων η 1η κατοικία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρείται η πρώτη κατοικία από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα θεσμοθετηθεί το 2008 και θα ισχύσει από το 2009. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο συντελεστής φορολόγησης κάθε ακινήτου θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται καθώς και τη χρήση του (κατοικία, αγροτεμάχιο οικόπεδο κ.λπ).

Ο ενιαίος φόρος θα είναι ετήσιος, ενώ ο συντελεστής που θα επιβληθεί θα είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Ο εν λόγω φόρος, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεδομένου ότι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν αρκετοί από τους φόρους που επιβάλλονται σήμερα. Οι φόροι που θα συγχωνευθούν είναι ο ΦΜΑΠ, ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ακίνητα και ο φόρος ιδιοκατοίκησης.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στην «Κ» τόνισε «ότι ο ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται με σχετικά χαμηλό συντελεστή έτσι ώστε η φορολογική υποχρέωση να καλύπτεται από το εισόδημα του φορολογούμενου και να μην τον αναγκάζει να πληρώσει τον φόρο από την περιουσία, γεγονός που θα τον οδηγούσε σε ρευστοποίηση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα προβλεφθούν και αφορολόγητα ποσά ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας ή τα εισοδήματα των ιδιοκτητών». O νέος φόρος θα προσδιορίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ο συντελεστής που θα θεσπιστεί θα τροποποιείται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο αλλά και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου.

Για τα αγροτικά, βιομηχανικά, εμπορικά και γενικότερα τα επαγγελματικά ακίνητα ο φορολογικός συντελεστής που θα ισχύσει υπολογίζεται σε 0,05% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Επίσης θα εξεταστεί οι μικρής αντικειμενικής αξίας κατοικίες να εξαιρεθούν από τον ενιαίο.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπορέσει να κινηθεί η κτηματαγορά και να αμβλυνθούν οι μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις που αναγκάζουν τους μεγάλους ξένους επενδυτές να μην επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα, αλλά και να περιορισθεί η φοροδιαφυγή που παρατηρείται.

Από τον ενιαίο φόρο θα εξαιρεθούν αρκετές κατηγορίες ακινήτων όπως επίσης και το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης θα απαλλαχθούν διάφορα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τα ξένη κράτη για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως πρεσβείες και προξενεία. Παράλληλα θα εξαιρεθούν βιομηχανικά ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που το κράτος επιθυμεί να ενισχύσει καθώς και τα διατηρητέα.

Οσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου υποστηρίζει ότι δεν έχει αποφασισθεί αν το 2008 θα αυξηθούν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει θέμα προς το παρόν μείωσης των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που επλήγησαν προσφάτων από τις πυρκαγιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή