«Κύμα» ελέγχων στην αγορά

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή κάμψη φαίνεται να παρουσιάζουν τα έσοδα του Δημοσίου τον τρέχοντα μήνα εξαιτίας των εθνικών εκλογών και της χαλάρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού. Ηδη ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν και τις περισσότερες ανέλεγκτες χρήσεις. Τις επόμενες μέρες αναμένεται ο κ. Μπέζας να συναντηθεί με τους προϊστάμενους των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών όπου θα τους ζητήσει να αυξήσουν τους ρυθμούς ελέγχων μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εντολές του υφυπουργού Οικονομικών στους προϊστάμενους των εφοριών Αττικής θα είναι:

– Η ενεργοποίηση των γραφείων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών

– Η περαίωση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν σε θέμα ΦΠΑ

– Η ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων

– Η έκδοση άμεσα αποφάσεων επιβολής προστίμων από εκθέσεις της ΥΠΕΕ

– Ο έλεγχος στις επιχειρήσεις που υπάρχουν πληροφορίες για έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών στοιχείων ενώ,

– Τουλάχιστον ένα συνεργείο από κάθε εφορία θα διενεργεί προληπτικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση.

Στο μεταξύ οι εφορίες όλης της χώρας αναμένεται να ζητήσουν την ανάκληση των αποφάσεων των Δικαστηρίων που προβλέπουν την αναστολή καταβολής χρεών μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Με εντολές της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα αποστείλουν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας επιστολές και θα ζητούν την ανάκληση των αποφάσεων με τις οποίες ανεστάλησαν οι διαδικασίες είσπραξης μεγάλου χρεών προς το Δημόσιο. Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρεται (κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) ότι οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ μπορούν να ζητήσουν εγγράφως από το δικαστήριο την ανάκληση απόφασης για αναστολή εκτέλεσης πράξεως επιβολής φόρου, εφόσον έχουν στη διάθεσή τους νεότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο η οικονομική κατάσταση των οφειλετών και είναι πλέον σε θέση να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή