Αν οι μάνατζερς γνώριζαν και από αθλητισμό

Αν οι μάνατζερς γνώριζαν και από αθλητισμό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κοινή λογική είναι μια αξιοθαύμαστη ιδιότητα, που όσοι τη διαθέτουν έχουν την τάση να τη χρησιμοποιούν. Οσοι δεν τη διαθέτουν, δεν αντιλαμβάνονται καν την έλλειψή της». Η σοφή αυτή διαπίστωση ανήκει στον κ. Richard Denny, συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Motivate to wi- How to motivate yourself and others». Με την πιο πάνω φράση ο συγγραφέας συνοδεύει και τη δήλωσή του ότι δεν απολογείται «αν πολλές από τις συμβουλές που περιέχονται στο βιβλίο του αποτελούν κοινή λογική». Μάλιστα, δίνει και ως παράδειγμα έλλειψης κοινής λογικής την περιγραφή ενός «μάνατζερ που αιθεροβατεί και είναι τόσο υπεραισιόδοξος ώστε παύει να είναι πρακτικός».

Στόχος του βιβλίου του είναι, μέσα από τις πρακτικές συμβουλές και τις αποτελεσματικές τεχνικές που προτείνει, να ενεργοποιήσει τα εσωτερικά κίνητρα «που ήταν και είναι πάντα η δύναμη πίσω από την επιτυχία και τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας» ανεξάρτητα από ηλικία, χρώμα δέρματος, «πιστεύω» και συνθήκες ζωής. Υπογραμμίζει ακόμη ότι, αν οι κανόνες που αναφέρονται στο βιβλίο του εφαρμοσθούν, τότε «θα ενισχύσετε τα προσωπικά σας κίνητρα». Αν πάλι συμβαίνει να φέρετε ευθύνη και για άλλους, τότε σίγουρα θα έχετε περισσότερες δυνατότητες να πετύχετε μέσα από τη δική τους επιτυχία. Αφού «εσείς είσαστε εκείνος που ορίζει τι είναι επιτυχία». Και αφού «παρακίνηση» είναι μια εθελούσια ενέργεια σε μια δεδομένη κατευθυνση.

Προς Θεού, όμως δεν είναι χειραγώγηση – η οποία μπορεί μεν να είναι αποτελεσματική, δεν έχει όμως διάρκεια και δημιουργεί διχασμό ανάμεσα στο «αυτοί και εμείς». Ομως και η παρακίνηση δεν διαρκεί πολύ γιατί γρήγορα «ξεφουσκώνει». Δεν πρέπει λοιπόν να «τονώνεται μια φορά τον χρόνο» αλλά να αποτελεί μια διαρκή διαδικασία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους αθλητές. «Στον κόσμο των σπορ επευφημούμε τις ομάδες κι εγκωμιάζουμε το ομαδικό πνεύμα. Μακάρι οι μάνατζερ και οι διευθυντές του επιχειρηματικού κόσμου να εφάρμοζαν τις ίδιες αρχές».

Ο ομώνυμος όμιλος εταιρειών The Richard Denny Group -πρόεδρος του οποίου είναι ο ίδιος ο συγγραφέας- έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μάνατζερ, με το οποίο δείχνει το πώς μπορεί να παρακινηθεί θετικά ένα αρνητικό άτομο είτε μια αρνητική ομάδα (success@ denny.co.uk). Πρώτη συμβουλή προς τους μάνατζερ είναι να δίνουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. «Δυστυχώς, ορισμένοι μάνατζερ θεωρούν πως μόλις φτάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο δεν χρειάζεται πλέον να υπόκεινται στα ίδια κριτήρια, τα οποία όμως αξιώνουν από τους υφισταμένους τους. Πιστεύουν ότι δική τους δουλειά είναι να πουν στους άλλους τι να κάνουν, ασχέτως από το αν οι ίδιοι το κάνουν η όχι». Και τους θέτει το εξής ερώτημα: «Εσείς ανταποκρίνεστε σε αυτές τις απαιτήσεις; Εφαρμόζετε όσα κηρύσσετε;»

Ας σημειωθεί ότι το κεφάλαιο που περιγράφει την αποτυχημένη ηγεσία είναι σημαντικά εκτενέστερο από εκείνα που περιγράφουν την πετυχημένη. Οπως και περισσότερες είναι οι αιτίες που την προκαλούν. Ισάριθμες επίσης είναι οι συμβουλές για το πώς να τις αποφεύγουν οι μάνατζερ – και όχι μόνο. Το βιβλίο στο σύνολό του είναι όντως μια χρήσιμη καταγραφή μέσα από τη γνώση και την εμπειρία, που ίσως κάνει πολλούς από εμάς να αναγνωρίσουμε και τα δικά μας τα αποτυπώματα ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία μας για να παρακινήσουμε τους εαυτούς μας, και άλλοτε τους άλλους, σωστά και δημιουργικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή