Τα βασικά μέτρα που αφορούν κληρονομιές και φορολόγηση ακινήτων με το νέο καθεστώς

Τα βασικά μέτρα που αφορούν κληρονομιές και φορολόγηση ακινήτων με το νέο καθεστώς

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άλλο φορολογικό νομοσχέδιο του κ. Αλογοσκούφη, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, αναμένεται σύντομα να έλθει στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, συμφωνά με τις οποίες:

– Καταργούνται εντελώς οι φόροι και τα τέλη που επιβαρύνουν σήμερα την πρώτη κατοικία (είτε με αγορά είτε με κληρονομιά ή γονική παροχή).

– Μειώνονται δραστικά -εδώ γίνεται πραγματική ανατροπή- οι φόροι που προβλέπουν οι σημερινές κλίμακες στη μεταβίβαση ακινήτων με κληρονομιά-δωρεά-γονική παροχή και ο υπολογισμός του φόρου μετά την αφαίρεση από την αξία των απαλλασσόμενων ορίων -τα οποία δεν καταργούνται- θα γίνεται με ένα τέλος 1%.

Το προηγούμενο Σάββατο «τα φορολογικά» παρουσίασαν στους αναγνώστες μας αναλυτικούς πίνακες με τις μειώσεις του φόρου. Και το κάναμε αυτό προκειμένου να γνωρίζουν την ωφέλειά τους, ανάλογα με το ύψος της αξίας σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης που σκέπτονται να κάνουν. Είτε ως οικογενειάρχες που θέλουν να κάνουν γονική παροχή στο παιδί τους, είτε ως νέα ζευγάρια που προγραμματίζουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Ενιαίος φόρος

Ρητή δέσμευση και εξαγγελία από την κυβέρνηση αποτελεί και ο νέος ενιαίος φόρος που έρχεται για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει διάφορους φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία όπως:

-Τον φόρο ακίνητης περιουσίας

-Το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ)

-Τον συμπληρωματικό φόρο από μισθώματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση

-Τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων

-Τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει όταν λειτουργεί το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης (επιφάνεια σπιτιού πάνω από 200 τ.μ. ή δευτερεύουσα κατοικία πάνω από 150 τ.μ.).

-Ο ενιαίος φόρος θα είναι ετήσιος και θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου.

-Θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα (κτίσματα, χωράφια, οικόπεδα) ανεξάρτητα από την αξία τους ή αν χρησιμοποιούνται για πρώτη ή δεύτερη ή εξοχική κατοικία ή αν ενοικιάζονται ή είναι κενά.

Πρώτη κατοικία

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας στην επεξεργασία του όλου θέματος θα επιδιωχθεί προσεχτικά και θα υπάρξει πρόνοια να μην επιβαρυνθεί η πρώτη κατοικία από την ενοποίηση των φόρων.

Ως προς το ύψος του φόρου επισημαίνεται ότι με βάση την πρόταση που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 0,10% (δηλαδή 1 τοις χιλίοις) για τις κατοικίες και 0,05% (δηλαδή μισό τοις χιλίοις) για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη και αγροτεμάχια.

Για τους αγρότες, θεωρείται βέβαιο ότι το μέτρο δεν θα θίξει τα γεωργικά ακίνητα τα οποία σήμερα δεν φορολογούνται σε καμία από τις φορολογίες του κεφαλαίου (μεταβίβαση με αγορά ή κληρονομιά ή γονική παροχή).

«Παγωμένη» η αγορά

Το νέο καθεστώς των ακινήτων, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ότι έχει δημιουργήσει «πάγωμα». Συγκεκριμένα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, οι εξαγγελίες και των δύο μεγάλων «μονομάχων» της εκλογικής αναμέτρησης, θεωρήθηκαν καλοδεχούμενες στην κτηματαγορά. Πλην όμως επισημαίνουν ότι παραμένουν ακόμα πολλά αδιευκρίνιστα σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί ο φορολογικός χάρτης με τις επικείμενες φοροαπαλλαγές και ρυθμίσεις.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. είναι αυτό που θα εφαρμόσει τις δικές του ευνοϊκές ρυθμίσεις, σημαίνει ότι είναι αλλαγές που έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί, έτσι ώστε πέρα από την ανακούφιση των νοικοκυριών, να τονώσουν και την οικοδομική δραστηριότητα.

Κατά συνέπεια, χωρίς καθυστερήσεις από αύριο κιόλας, επιβάλλεται όπως ο κ. Αλογοσκούφης και το επιτελείο του, ανακοινώσουν το χρονοδιάγραμμα της όλης φορολογικής ατζέντας με όλα τα παραπάνω νομοθετήματα, η καταληκτική ψήφιση των οποίων δεν πρέπει να ξεπεράσει το τέλος του έτους.

Ετσι θα ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, προκειμένου ο φορολογούμενος πολίτης αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος να έχει μπροστά του σταθερό ορίζοντα χρόνου στον οικονομικό του προγραμματισμό και τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Πρέπει να προστεθεί ακόμα ότι την άμεση θέσπιση των φοροαπαλλαγών στην πρώτη κατοικία, στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, αναμένουν με αγωνία χιλιάδες αγοραστές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα.

Αλλά και μεγάλος αριθμός πολιτών και ιδίως νέων ζευγαριών που σκοπεύουν να αποκτήσουν είτε με αγορά, είτε με γονική παροχή πρώτη κατοικία, προκειμένου να νιώσουν στη τσέπη τους τις φοροαπαλλαγές, έχουν σταματήσει κάθε διαδικασία και περιμένουν την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή