Ν. Αναλυτής: Υπέρ μείωσης των Ταμείων

Ν. Αναλυτής: Υπέρ μείωσης των Ταμείων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπιες μεταβολές στο ασφαλιστικό προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. N. Αναλυτής. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε χθες, τάχθηκε υπέρ της αντιστοίχισης εισφορών – παροχών και της μείωσης των ασφαλιστικών Ταμείων. Ερωτηθείς για το εάν προκρίνει μείωση των πρόωρων συντάξεων, υποστήριξε ότι πρέπει να αποφεύγονται εάν δεν κρίνονται αναγκαίες για λόγους υγείας και δεν αφορούν το καθεστώς ασφάλισης βαρέων και ανθυγιεινών.

Αναφορικά με τους ασφαλισμένους που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης, ήταν καθησυχαστικός. «H Επιτροπή δεν θα προτείνει μεταβολή των συνθηκών για όλους όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι αλλαγές πρέπει να αφορούν τη νέα γενιά» είπε, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες ηλικιακές κατηγορίες εντάσσονται στους νέους ασφαλισμένους.

«Δεν πρέπει να διστάσουμε να παρατείνουμε τον διάλογο. Δεν πειράζει εάν, αντί για 6 μήνες, κρατήσει 8», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, παραθέτοντας ανάλογα διεθνή παραδείγματα. Ερωτηθείς για το είδος των κινήτρων που μπορούν να παρατείνουν την παραμονή στην εργασία, πέραν του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, επέστησε την προσοχή στο πόσο ισχυρά μπορεί να είναι αυτά, ώστε να πειστεί ο εργαζόμενος ότι αξίζει τον κόπο να μην αποχωρήσει από την εργασία.

Ο κ. Αναλυτής θα συναντηθεί εντός ημερών με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη, ενώ η Επιτροπή θα αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης τα βασικά σημεία της μελέτης που καταρτίζει ομάδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Το τελικό πόρισμα με τις προτάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο διάλογος -εφόσον κυλήσει ομαλά- θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση τον προσεχή Ιούνιο. Πάντως, ο κ. Αναλυτής πρότεινε, για τη διενέργεια του διαλόγου, τη σύγκληση ειδικής επιτροπής.

Η ΓΣΕΕ με χθεσινή της ανακοίνωση έθεσε υπό αμφισβήτηση το υπό κατάρτιση πόρισμα. Εξέφρασε «τη ριζική αντίθεσή της στις κυοφορούμενες νέες ανατροπές του ασφαλιστικού» επικρίνοντας κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες οι οποίοι «με τις δηλώσεις τους προετοιμάζουν το έδαφος για βίαιες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή