Στις Βρυξέλλες το «κλειδί» για τη σωτηρία της Ο.Α.

Στις Βρυξέλλες το «κλειδί» για τη σωτηρία της Ο.Α.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα του συμψηφισμού των χρεών της Ολυμπιακής αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην επίλυση της μακροχρόνιας πλέον εκκρεμότητας του εθνικού αερομεταφορέα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες συνομιλίες του υπουργού Μεταφορών – Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκη με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου να διερευνηθούν οι «διαθέσεις» της Κομισιόν, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη κατά την οποία συζητήθηκε και η εξέλιξη της Ολυμπιακής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να διεκδικήσει τη μη παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα του συμψηφισμού της Ολυμπιακής. Ωστόσο, πρόκειται για ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο καθώς η Ε.Ε. φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, με τις συνεχείς δικαστικές διαμάχες στις οποίες εμπλέκεται η Ολυμπιακή να προκαλούν πονοκέφαλο στην Κομισιόν. Επιδίωξη του υπουργείου Μεταφορών είναι η εξεύρεση επενδυτή, ωστόσο κάτι τέτοιο κρίνεται αδύνατο σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ο συμψηφισμός των χρεών της εταιρείας από και προς το Δημόσιο (540 εκατ. ευρώ έχουν επιδικαστεί στην Ολυμπιακή ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ενώ η εταιρεία διεκδικεί με αποφάσεις διαιτητικών δικαστηρίων την επιστροφή 580 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο). Υποψήφιοι επενδυτές έχουν εκφράσει κατά καιρούς ενδιαφέρον, το οποίο όμως αποσύρεται γρήγορα μόλις οι δικηγόροι πάρουν τα ηνία.

Σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν κάνει τα «στραβά μάτια» στο θέμα του συμψηφισμού, το λουκέτο είναι η μοναδική εναλλακτική που θα έχει πλέον η κυβέρνηση, επιλογή την οποία επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του. Ωστόσο το πολιτικό κόστος σε περίπτωση που η εταιρεία κλείσει αναμένεται τεράστιο, καθώς ο όμιλος απασχολεί αυτή τη στιγμή σχεδόν 9.000 άτομα μόνιμο και εποχικό προσωπικό. Εντός της εβδομάδος αναμένεται να συναντήσει ο κ. Χατζηδάκης εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας -χθες συναντήθηκε με τις διοικήσεις των εταιρειών του Ομίλου- προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, τον οποίο βέβαια ο νέος υπουργός Μεταφορών δεν προτίθεται να κρατήσει ανοιχτό επ’ άπειρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή