Θετικός στην αύξηση των επιτοκίων του ευρώ ο διοικητής της ΤτΕ

Θετικός στην αύξηση των επιτοκίων του ευρώ ο διοικητής της ΤτΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ν. Γκαργκάνας, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις της κρίσης των subprime loans στην παγκόσμια οικονομία

Σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι «ο κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού υπερτερεί των αντισταθμιστικών παραγόντων που προκύπτουν από την ενίσχυση του ευρώ», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων προς τα τέλη του έτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα ήθελε να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, μπορεί η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου να συγκρατεί τον εισαγόμενο πληθωρισμό, ωστόσο σημείωσε ότι είναι κυρίως εγχώριοι οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις πιέσεις των τιμών, δηλαδή οι υπερβολικές αυξήσεις μισθών και οι διαρθρωτικές αδυναμίες των οικονομιών της Ευρωζώνης. «Ενεργώντας μ’ έναν στέρεο και έγκαιρο τρόπο, θα διασφαλισθεί ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη σταθερότητα των τιμών δεν θα υλοποιηθούν», επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε, επίσης, ότι είναι αισιόδοξος πως η αναταραχή των χρηματοοικονομικών αγορών δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί πολύ λιγότερο από τα τρίμηνα επιτόκια χορηγήσεων, όπως είπε και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο η αναταραχή στην αγορά θα οδηγούσε τον πληθωρισμό χαμηλότερα από το 2%.

Συνάντηση Αλογοσκούφη – Γκαργκάνα για τον προϋπολογισμό

Χθες ο κ. Γκαργκάνας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τον προϋπολογισμό του 2008, το προσχέδιο του οποίου πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, καθώς και για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Επίσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις τόσο στην ελληνική όσο και την παγκόσμια οικονομία. Την Τράπεζα της Ελλάδος προβληματίζει ιδιαίτερα η κάμψη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, που αντανακλάται στη διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή