Παραιτήθηκε ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Ηλ. Αργυρός

Παραιτήθηκε ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Ηλ. Αργυρός

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο ανασύνταξης των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυσή τους αλλά και την αποπομπή των επίορκων. Η χθεσινή παραίτηση του Ειδικού Γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Ηλία Αργυρού, συνδέεται άμεσα με τις κυοφορούμενες αλλαγές στο σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού. Αντικαταστάτης του κ. Αργυρού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο κ. Σπύρος Κλαδάς σημερινός γενικός γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, έκανε αποδεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Αργυρό για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε για τη δημιουργία και τη λειτουργία της ΥΠΕΕ. Ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε από τον κ. Αργυρό να παραμείνει ως Σύμβουλος στο ΥΠ.ΟΙ.Ο. για να συνεχίσει να συμβάλει, με τις γνώσεις και την πείρα του, στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Προληπτική έλεγχοι

Αν και στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το υπουργείο αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες της ΥΠΕΕ, όπως και των υπόλοιπων ελεγκτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν ως έχουν, ωστόσο, υπάρχουν σχέδια και προτάσεις για την ανασύσταση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ηδη τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα που διενεργούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο από ένα έως εννέα εκατ. ευρώ, ανέλαβαν και τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στις επιχειρήσεις.

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται αλλαγές στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετάθεση περίπου 700 υπαλλήλων στις κατά τόπους εφορίες. Συνολικά, η ΥΠΕΕ μετά τις αλλαγές θα αριθμεί 300 στελέχη.

Εντός του έτους θα είναι έτοιμο και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχων. Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα διενεργούν on line ελέγχους και θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή όλες τις δοσοληψίες των 800.000 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστημάτος που θα επιτρέπει την άμεση αναζήτηση:

α) Εάν ένας επιτηδευματίας έχει υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών – προμηθευτών για μια ή περισσότερες χρήσεις (η πληροφορία θα εμφανίζεται στην οθόνη).

β) Εάν ένας επιτηδευματίας δηλώνεται σε συγκεκριμένη κατάσταση ενός άλλου επιτηδευματία.

γ) Τι έχει δηλώσει η επιχείρηση για κάθε πελάτη και προμηθευτή της (θα εμφανίζονται στην οθόνη το σύνολο των συναλλαγών για ένα πελάτη ή προμηθευτή).

δ) Εμφάνιση στην οθόνη όλων των στοιχείων των συγκεντρωτικών καταστάσεων που υπέβαλε ο επιτηδευματίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή