Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι εν όψει διαλόγου για το Ασφαλιστικό

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι εν όψει διαλόγου για το Ασφαλιστικό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αργότερο μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, θα διατυπωθεί επισήμως η πρόσκληση για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, με θέμα την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Την αρμοδιότητα για τον κεντρικό σχεδιασμό της όλης διαδικασίας θα διατηρήσει ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. B. Μαγγίνας, ενώ μέχρι και την αποστολή των προσκλήσεων σε κόμματα και φορείς θα αποφευχθεί οποιαδήποτε δήλωση μπορεί να υπονομεύσει την ομαλή έναρξη της συζήτησης και να θολώσει το τοπίο.

Συναντήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης, κ. Γ. Αλογοσκούφης και B. Μαγγίνας, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, αρνήθηκαν να προβούν σε δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν χθες στο υπουργείο Οικονομίας. Ανάλογο αναμένεται να είναι το κλίμα και μετά τη συνάντηση που έχει σήμερα ο κ. Μαγγίνας με τον πρόεδρο της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. N. Αναλυτή.

Προσπάθεια να περιοριστεί στα αυτονόητα διαχειριστικά ζητήματα του ασφαλιστικού και να μη δώσει συνέχεια στα θέματα που αφορούν τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων κατέβαλε χθες και ο πρόεδρος της Επιτροπής. Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους που σήκωσαν οι δηλώσεις τους με πρωτοσέλιδα στον Τύπο, προέταξε ως βασικά ζητήματα την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, την ένταξη των μεταναστών στην ασφάλιση και την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Οταν ρωτήθηκε, όμως, για το πού τοποθετεί την ηλικιακή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που θα θιγούν και εκείνους που δεν θα επηρεάσει η αναμόρφωση του ασφαλιστικού, δεν απέφυγε να μιλήσει για το 35ο έτος της ηλικίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αποκαλούμενης και ως Επιτροπής Σοφών, ύστερα από αυτό το ηλικιακό κατώφλι διαμορφώνονται σχεδιασμοί, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να ανατραπούν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Πάντως χθες, η απάντηση της αρμόδιας για θέματα Ανταγωνισμού, κ. N. Kroes σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δημ. Παπαδημούλη για τη μονομερή απόφαση της ALPHA να μεταφέρει την επικουρική ασφάλιση του προσωπικού της στην ALPHA, κατέδειξε ότι ακόμη και στο ασφαλιστικό των Τραπεζών, το οποίο θεωρητικά έχει διευθετηθεί, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτρόπου, η E.E. έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συσκέψεις με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου «να εξεταστεί το συμβιβάσιμο των προτεινόμενων μέτρων (ασφαλιστικός νόμος 3371/05) με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή