Στα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε το ταμειακό έλλειμμα τον Αύγουστο

Στα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε το ταμειακό έλλειμμα τον Αύγουστο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 36,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον θα ανέλθει φέτος ο δανεισμός του Δημοσίου, υπερβαίνοντας κατά 1,5 δισ. ευρώ το στόχο του προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα των αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες. Οι δυσκολίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού αντανακλώνται άλλωστε και στο ταμειακό έλλειμμα, το οποίο ανήλθε τον Αύγουστο σε 8,9 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ. Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Σπ. Παπανικολάου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι ο δανεισμός στο τέταρτο τρίμηνο θα ανέλθει σε 4,8 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο έχει δανειστεί ήδη άλλα 31,7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Επίσης, προανήγγειλε ότι το πρόγραμμα δανεισμού του 2008 θα είναι ακόμη υψηλότερο, από τα 36,5 δισ. ευρώ του 2007, καθώς τον επόμενο χρόνο υπάρχουν υψηλότερες λήξεις ομολόγων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανέκδοσης 30ετούς ομολόγου. Ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι είναι πιθανό να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας εάν η Eurostat εγκρίνει την αναθεώρηση του ΑΕΠ και συνεχιστεί η διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πάντως, το έλλειμμα σε ταμειακή βάση ανήλθε τον Αύγουστο στο 4,3% του ΑΕΠ ή σε 8,9 δισ. ευρώ, από 7,4 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο του 2006 το ταμειακό έλλειμμα είχε διαμορφωθεί σε 7,4 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ του 2006. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 7,1 δισ. ευρώ, από 5,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες λόγω των αυξημένων δαπανών για την υλοποίηση των έργων του Γ΄ ΚΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή