Στο «στόχαστρο» η ακίνητη περιουσία off-shore εταιρειών

Στο «στόχαστρο» η ακίνητη περιουσία off-shore εταιρειών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγίδα» στην αδήλωτη ή φοροδιαφεύγουσα ακίνητη περιουσία, όπως αυτή των off-shore εταιρειών στήνει το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι η κυβέρνηση με τον νέο φορολογικό νόμο έχει ως στόχο αφενός μεν να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αφετέρου δε να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. «Να είστε, επίσης, βέβαιοι ότι θα πληρώνουν αυτή την ενιαία φορολογία και πολλοί που σήμερα φοροδιαφεύγουν στην αγορά των ακινήτων, είτε διότι τώρα δεν δηλώνουν τα ακίνητά τους, είτε με διάφορους άλλους τρόπους», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας. Ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα ακίνητα που ανήκουν σε off-shore επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται να την αντιμετωπίσει με την επιβολή του φόρου στο ακίνητο και όχι στον ιδιοκτήτη. «Υπάρχει λύση και γι’ αυτό, γιατί αν φορολογείται το ακίνητο και όχι ο φορέας του ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι σε off-shore, θα πληρώνουν το φόρο και οι off-shore», επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εγκαταλείπει το σενάριο της ενοποίησης όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα σε έναν ενιαίο φόρο. «Είναι πολύ φιλόδοξο σχέδιο να υπάρξει ένας μόνο φόρος στα ακίνητα, αλλά σήμερα έχουμε καμία δεκαριά, ο στόχος μας είναι να πάμε το πολύ σε τρεις φόρους στα ακίνητα. Αν μπορέσουμε να κάνουμε και ενιαία φορολογία, ακόμη καλύτερα», είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Σε πρώτη φάση, άμεσα και πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα καταργούνται ο φόρος κληρονομιάς και ο φόρος μεταβίβασης.

Αποκρατικοποιήσεις

Για το φλέγον πολιτικά θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρατικές ενισχύσεις και τη διαδικασία επιστροφής τους ή συμψηφισμού θα ολοκληρωθούν εντός του 2008 και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Αντίθετα, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν φαίνεται να υπάρχει νέα αποκρατικοποίηση στα άμεσα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, καθώς προτεραιότητα έχει η εξυγίανσή του. «Θα υπάρξει μια παύση στο πρόγραμμα της αποκρατικοποίησής του, γιατί ήδη το Δημόσιο βρίσκεται κάτω από το 50%, να υπάρξει μία ολοκλήρωση της στρατηγικής του, ώστε να μετατραπεί σε ανταγωνιστική τράπεζα και από εκεί και πέρα να δούμε πώς θα συνεχιστεί η αυτόνομη πορεία του. Θα ήμασταν ανοικτοί σε μία συνεργασία με κάποιο ομοειδές ίδρυμα από ευρωπαϊκή χώρα», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Οι προτεραιότητες για την αγορά ενέργειας

Θέματα συναρμοδιότητας των δύο υπουργείων συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, οι υπουργοί Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Στην κοινή ατζέντα των δύο βρίσκονται η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ και η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ, η εφαρμογή του επενδυτικού νόμου καθώς και η υλοποίηση των προγραμμάτων τόσο του Γ΄ όσο και του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ιδιαίτερα το θέμα της αγοράς ενέργειας είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για τη νέα 4ετία. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι θα συμφωνήσει πλέον η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 50%, αφού προηγουμένως υλοποιηθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν σχετικές εισηγήσεις είχαν συναντήσει την αρνητική στάση του κ. Σιούφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή