Αντικίνητρα η αύξηση των εισφορών και η μείωση της σύνταξης

Αντικίνητρα η αύξηση των εισφορών και η μείωση της σύνταξης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γαλλία ο ασφαλισμένος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι έχει 160 συντάξιμα 3μηνα (40 συντάξιμα έτη).

Μπορεί να παραμείνει μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του με στόχο τη βελτίωση της σύνταξής του, αφού προβλέπεται μείωση της σύνταξης κατά 1,25% για κάθε 3μηνο που λείπει (μέχρι την ηλικία των 65 ετών ή μέχρι τη συμπλήρωση των 160 3μήνων).

Επιτρέπεται παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους (και μέχρι τα 150 3μηνα) αλλά με αντικίνητρο την αύξηση των εισφορών.

Σύνταξη στα 57

Για την πλήρη σύνταξη στην Ιταλία απαιτείται ηλικία 65 ετών για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες αλλά και 40 συντάξιμα έτη.

Με νεότερη ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα συνταξιοδότησης από την ηλικία των 57 ετών.

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 57 ετών και υπό την προϋπόθεση, ότι δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί τα 40 συντάξιμα έτη, αυξάνεται το ποσόν της σύνταξης κατά 3% – 3,5 % ανά έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Μετά τη συμπλήρωση των 40 συντάξιμων ετών και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, η αύξηση της σύνταξης κατ’ έτος υπερβαίνει το 3,5%.

Στα 65 σε Ολλανδία και Φινλανδία

Στην Ολλανδία το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο. Δεν προβλέπονται κίνητρα παραμονής, ούτε αντικίνητρα πρόωρης αποχώρησης, ούτε ο θεσμός της μερικής συνταξιοδότησης.

Προβλέπονται ειδικότερες ρυθμίσεις για τη συνταξιοδοτική και λοιπή προστασία των ανέργων ηλικίας 57,5 ετών και άνω.

Νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Φινλανδία είναι το 65ο έτος, για τη λήψη πλήρους σύνταξης και προϋπηρεσία 40 χρόνων

Προβλέπεται, ως κίνητρο παραμονής στην εργασία, πέραν του 65ου έτους της ηλικίας η αύξηση της σύνταξης κατά 0,6% ανά μήνα παραμονής. Υπάρχει δυνατότητα πρόωρης (δηλαδή πριν από τη συμπλήρωση του 65ου αλλά μετά τη συμπλήρωση του 60ού έτους) αποχώρησης από την εργασία, με αντικίνητρο τη μείωση της σύνταξης κατά 0,4% κατά μήνα μέχρι το 65ο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή