Πληρώνουμε προμήθειες 800 εκατ. στις τράπεζες

Πληρώνουμε προμήθειες 800 εκατ. στις τράπεζες

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π οσό άνω του 1 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν τα έσοδα από προμήθειες που εισέπραξαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Από αυτά περίπου 350 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη λιανική τραπεζική. Υπολογίζεται ότι στο σύνολο του έτους το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογισθούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας φτάνει πάνω κι από τα 800 εκατ. ευρώ.

Χρεώσεις στο γκισέ για απλές αναλήψεις ή καταθέσεις μετρητών, επιβάρυνση των λογαριασμών που παραμένουν αδρανείς για πάνω από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χρεώσεις μέσω ATM’s για αναλήψεις από άλλες τράπεζες, εμβάσματα και εντολές πληρωμών στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, έξοδα φακέλου για την εξέταση αιτήσεων καταναλωτικών δανείων, συνδρομές πιστωτικών καρτών, είναι μερικές μόνο από τις συνήθεις καθημερινές εργασίες, τις οποίες οι τράπεζες επιβαρύνουν με ποσοστιαίες ή πάγιες προμήθειες και από τις οποίες αντλούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους.

Εκπλήξεις

Η νέα εποχή στη λιανική τραπεζική επιβεβαιώνει ότι καμιά τραπεζική εργασία, που απασχολεί υπαλλήλους και ενσωματώνει λειτουργικό κόστος, δεν είναι πλέον δωρεάν.

Η προσπάθεια των τραπεζών να επιμερίσουν το κόστος που δημιουργεί ο τεράστιος διοικητικός και τεχνολογικός μηχανισμός που επιστρατεύουν, δεν θα μπορούσε να εξαιρέσει και τις συναλλαγές από το γκισέ, καθώς το σύνολο σχεδόν των τραπεζών έχει υιοθετήσει την πολιτική της τιμολόγησης όλων σχεδόν των πράξεων.

Πολλές μάλιστα από αυτές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο είτε της οργανωμένης αμφισβήτησης από καταναλωτικές οργανώσεις είτε της διατύπωσης παραπόνων από απλούς πελάτες στην υπηρεσία του Τραπεζικού Μεσολαβητή. Από την πλευρά των τραπεζών, πάντως, αρμόδια στελέχη παραπέμπουν στην εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «οι συναλλαγές στο γκισέ απλώς απαγορεύονται».

Εκτός από τις συνήθεις επιβαρύνσεις για την πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) που συνήθως χρεώνονται με 0,50 έως και 1,50 ευρώ, τη μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό του δικαιούχου σε τρίτο της ίδιας ή άλλης τράπεζας, με προμήθεια επιβαρύνονται και οι λογαριασμοί που μένουν αδρανείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να εμφανίζουν δηλαδή συναλλακτική δραστηριότητα.

Λογαριασμοί

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη και μόνο των σχετικών λογαριασμών δημιουργεί διαχειριστικό κόστος, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η επιβολή προμήθειας έχει να κάνει με την προσπάθεια της τράπεζας να στρέψει τον πελάτη σε άλλες μορφές λογαριασμών.

Ετσι η Alpha επιβαρύνει με έξοδα διαχείρισης 9 ευρώ ανά εξάμηνο, τους λογαριασμούς καταθέσεων, κινούμενους ή ακίνητους, των οποίων το μέσο υπόλοιπο εξαμήνου είναι μικρότερο των 300 ευρώ, η Εθνική χρεώνει την εξέταση αιτήματος έκδοσης βεβαίωσης οφειλών 10 ευρώ, ενώ πρόσφατα βρέθηκε και στο επίκεντρο της κριτικής για τη χρέωση 50 ευρώ που απαίτησε στο παρελθόν λόγω έκδοσης βεβαίωσης οφειλών από στεγαστικό δάνειο. Η Τράπεζα Πειραιώς χρεώνει με προμήθεια 15 ευρώ την ακύρωση ή την τροποποίηση εξερχόμενου εμβάσματος και με 40 ευρώ τη διαγραφή δυσμενών στοιχείων στην Τειρεσίας. Η Eurobank χρεώνει 10 ευρώ την πληρωμή πιστωτικής κάρτας από άλλη τράπεζα και 30 ευρώ την ενημέρωση λογαριασμού του προηγούμενου έτους.

Η επιβεβαίωση έρχεται από τους ισολογισμούς

Οι οικονομικές καταστάσεις των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών Εθνικής, Eurobank, Alpha και Πειραιώς επιβεβαιώνουν ότι οι προμήθειες από τον γκισέ αποτελούν βασικό τμήμα της κερδοφορίας τους που διευρύνεται συνεχώς. Κόντρα μάλιστα σε προωθητικές ενέργειες (όπως η κατάργηση των εξόδων νομικού και τεχνικού ελέγχου στα στεγαστικά δάνεια) που θέλουν τις προμήθειες της λιανικής τραπεζικής να χαρίζονται στο βωμό του ανταγωνισμού, η εξέλιξή τους δείχνει γεωμετρική αύξηση, της τάξης του 20%, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εργασιών.

Τα αναλυτικά στοιχεία του εξαμήνου, επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, εισέπραξε 96,3 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες της λιανικής τραπεζικής μόνο στην Ελλάδα (χωρίς δηλαδή τα αντίστοιχα έσοδα από τη Finansbank και το δίκτυο εξωτερικού) έναντι 33 εκατ. ευρώ που ήταν οι προμήθειες επιχειρηματικής και επενδυτικής τραπεζικής και 74,3 εκατ. ευρώ οι προμήθειες από τη διαχείριση κεφαλαίων.

Η Alpha Bank σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία εισέπραξε 79,3 εκατ. ευρώ από τις εργασίες λιανικής τραπεζικής στο εσωτερικό, έναντι 45,1 εκατ. ευρώ που ήταν οι προμήθειες από την επιχειρηματική πίστη και 43,3 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση κεφαλαίων. Στα 302 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι προμήθειες της Efg Eurobank, από τις οποίες 235 εκατ. ευρώ ανήλθαν από τις εργασίες του εσωτερικού, ενώ τα έσοδα της τράπεζας Πειραιώς από τις τραπεζικές εργασίες διαμορφώθηκαν σε 68,3 εκατ. ευρώ έναντι 27,4 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής και 11,6 εκατ. ευρώ οι προμήθειες από τη διαχείριση κεφαλαίων.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών υπεραμύνονται πάντως της πολιτικής τους επισημαίνοντας από την πλευρά της Alpha Bank ότι το διαχειριστικό κόστος που δημιουργεί η λειτουργία των καταστημάτων και η μηχανογραφική υποστήριξη μιας σειράς υπηρεσιών, μετακυλίεται στο προϊόν. Οπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Alpha κ. Γιώργος Αρώνης «το γεγονός ότι το 40% των υπαλλήλων των μεγάλων κυρίως τραπεζών, απασχολείται στον γκισέ, επιβεβαιώνει ότι μεγάλο μέρος του λειτουργικού κόστους, δεν είναι ανταποδοτικό και ότι αναλώνεται σε διεκπεραιωτικές λειτουργίες», ενώ ο γενικός διευθυντής της Eurobank κ. Μιχάλης Βλασταράκης, προτάσσει την πρωτοβουλία της τράπεζας για τις δωρεάν συναλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή