Επιτόκια – φρένο στα νέα δάνεια

Επιτόκια – φρένο στα νέα δάνεια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν την πιστωτική επέκταση είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, καθώς καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των στεγαστικών. Στους ίδιους λόγους όμως αποδίδεται και η αύξηση της ζήτησης για ενοικιαζόμενες κατοικίες, καθώς ο συνδυασμός του υψηλού κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού με τις προσδοκίες που είχαν επικρατήσει για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων έστρεψε μία μερίδα υποψήφιων αγοραστών στη δοκιμασμένη λύση του ενοικίου. Η «συμπεριφορά» αυτή δεν καταγράφηκε στις επίσημες στατιστικές, αφού η… αντιπαροχή έκανε το «θαύμα» της. Στις περιοχές με μεγάλο όγκο κατοικιών πολλοί οικοπεδούχοι βρέθηκαν με διαμερίσματα από τις υψηλές αντιπαροχές που συμφώνησαν με τους εργολάβους. Ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποίησαν τα διαμερίσματα, για να καλύψουν είτε τις προσωπικές στεγαστικές ανάγκες είτε στενών συγγενικών τους προσώπων. Μεγάλος αριθμός κατοικιών όμως προσφέρθηκαν προς ενοικίαση.

Η αύξηση της προσφοράς είχε ως αποτέλεσμα στη συνέχεια να συγκροτηθούν σε πολλές περιοχές οι ανατιμήσεις των ενοικίων. Αντίθετα σε κορεσμένες κατασκευαστικά περιοχές όπου ο αριθμός των νέων κατοικιών ήταν περιορισμένος -λόγω ανεπάρκειας γης- οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων ήταν διψήφιες. Μεσίτες εκτιμούν όμως ότι είναι πιθανόν στη διάρκεια των επόμενων χρόνων να επιστρέψει η αγορά στο περιβάλλον της υψηλής ζήτησης για ενοικιαζόμενη κατοικία και αυτό γιατί «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε λόγω της πιστωτικής κρίσης και της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να «παγώσει» τα επιτόκιά της. Ομως όλοι πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή είναι απόρροια της ανάγκης και αμέσως μόλις ηρεμήσουν οι αγορές θα υπάρξει και νέα αύξηση των επιτοκίων. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη ζήτηση η οποία ως γνωστό χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από τον τραπεζικό δανεισμό». Μία τέτοια προοπτική θα αποτελέσει το έναυσμα για να αυξηθεί η ζήτηση ενοικιαζόμενης κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή