Η νέα τάση οδηγεί και πάλι στο νοίκι

Η νέα τάση οδηγεί και πάλι στο νοίκι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση της ζήτησης για ενοικιαζόμενες κατοικίες αναμένεται να είναι η τάση στο επόμενο διάστημα. Κι έγινε περισσότερο εμφανής στην αγορά ενοικίων πολυτελών κατοικιών όπου ξαφνικά εμφανίσθηκε μία κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς, αφού οι ενοικιαστές -λόγω χαμηλών επιτοκίων- μεταμορφώθηκαν σε υποψήφιους αγοραστές. Αυτό είχε ως συνέπεια την κατακόρυφη πτώση των τιμών. Η τάση αυτή που κορυφώθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια φαίνεται ότι τώρα αντιστράφηκε καθώς από τις αρχές του χρόνου καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης. Πάντως, αυτό που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο είναι ότι η αγορά κατοικίας τον τελευταίο μήνα έχει «παγώσει» λόγω προεκλογικών εξαγγελιών. Πριν από τις εκλογές και τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν εντάξει το κεφάλαιο «φορολογία ακινήτων» στην ατζέντα των παροχών. Ετσι ακόμα και αυτοί που ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κάποια αγορά την «ανέστειλαν» προσωρινά ώστε να επωφεληθούν των φοροελαφρύνσεων που υπόσχονταν τα δύο κόμματα. Στη συνέχεια η εξαγγελία της πλήρους απαλλαγής της κατοικίας από φόρο μεταβίβασης -ή ΦΠΑ- έπρεπε να γίνει πράξη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα κανείς να μη προχωρά στην υπογραφή συμβολαίων, αφού δεν ήθελε να πληρώσει επιπλέον φόρο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» της αγοράς. Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές καθώς η απαλλαγή της κατοικίας θα έχει ως συνέπεια, σύμφωνα με τις απόψεις αναλυτών, οι αγοραστές να αναγράφουν το πραγματικό τίμημα της αγοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στο φορολογικό αλλά και στο επιχειρηματικό τοπίο της αγοράς κατοικίας. Οι αλλαγές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στην περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης καθώς και για την εκτός σχεδίου δόμηση. Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν άμεσα το μέγεθος της προσφοράς και επομένως τις τιμές και τη χωροταξική κατανομή της αγοράς. «Ολα αυτά δικαιολογούν εκείνους που πιστεύουν ότι η αγορά κατοικίας έχει ήδη αλλάξει σελίδα και αυτό που απομένει είναι να προσαρμοσθούν παραγωγοί και καταναλωτές στις νέες συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή