Εντός του 2007 οι φοροελαφρύνσεις

Εντός του 2007 οι φοροελαφρύνσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσερα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα τρία από αυτά περιλαμβάνουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους, ενώ το τέταρτο αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προυπολογισμού (μετά την 1η Οκτωβρίου) περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις προεκλογικές εξαγγελίες που προβλέπουν την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για την πρώτη κατοικία και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα παρέχει ισχυρά κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις στις περισσότερες συναλλαγές που κάνουν. Οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν αποδείξεις από υδραυλικούς, εστιατόρια, ταβέρνες, μασέρ, γυμναστήρια κ.λπ. θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που θα ανέρχεται στο 40% της δαπάνης. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν θα υπερβαίνει τα 8.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι προκειμένου να φτάσουν το ανώτατο επίπεδο της έκπτωσης θα πρέπει να έχουν μαζέψει αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ (20.000 Χ 40% = 8.000). Ευνοικές ρυθμίσεις προβλεπονται και για τους νέους επιτηδευματίες, όσον αφορά τις τρεις πρώτες διαχειριστικές περιόδους από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Δεν θα τους επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και δεν θα χαρακτηρίζονται τα βιβλία τους ανεπαρκή. Επίσης, δεν θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι για ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος, εκτός των περιπτώσεων όπου είναι σαφές ότι υπάρχει δόλος (π.χ. όταν υπάρχουν πλαστά στοιχεία).

Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θα είναι το δεύτερο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθούν διατάξεις και για τις 155.000 τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες από τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους, θα λαμβάνουν κάθε μήνα ποσό 123,30 ευρώ. Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2008 θα ισχύσει και το νέο μισθολόγιο για τις ένοπλες δυνάμεις που θα προβλέπει την αύξηση του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού κατά 8,2% (από 795 ευρώ σήμερα θα ανέλθει στα 860 ευρώ). Στο ποσό αυτό θα προστεθεί και η αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής που υπολογίζεται κοντά στο 3,5%, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο βασικός μισθός ανθυπολοχαγού θα είναι από τον Ιανουάριο 890 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του δημοσίου από το νέο έτος θα συνυπολογίσουν στη σύνταξη τους και το επίδομα θέσης – ευθύνης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για τα αναδρομικά των δικαστικών σε πέντε δόσεις.

Η δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής θα περιλαμβάνεται στο τρίτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και στόχο έχει την ενίσχυση 2.000.000 φτωχών πολιτών με χρηματικές ενισχύσεις ή άλλες παροχές, που θα κλιμακώνονται κατά περίπτωση, χρόνο με τον χρόνο. Το ύψος της ενίσχυσης του Ταμείου από τον προϋπολογισμό θα ανέλθει για το 2008 στα 500 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ το 2010. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των φτωχών με 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή