Ποια σενάρια εξετάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο

Ποια σενάρια εξετάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού των στόχων και της στρατηγικής για τον ΟΤΕ βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ισχυρή παρουσία της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού, ενώ καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις του θα είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της επαναφοράς του θεσμού της «χρυσής μετοχής».

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο οικονομικό επιτελείο, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη με τον κ. Α. Βγενόπουλο και τη δημόσια δήλωση προθέσεων της MIG, είναι ότι επενδυτική εταιρεία δεν θα τολμήσει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, επιχειρώντας να «υφαρπάξει» τον Οργανισμό.

Ο πονοκέφαλος

Ωστόσο, και μόνο το ποσοστό του 10,8% που μέχρι στιγμής κατέχει επισήμως (κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πλέον αρκετά υψηλότερο) επηρεάζει τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, το οποίο «μετρά» τα όπλα, αλλά και τις «χρυσές εφεδρείες» που έχει στη διάθεσή του για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη απόπειρα επιθετικής εξαγοράς.

Πρακτικώς και μόνο το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν είναι ο οποιοσδήποτε μέτοχος, όποιο κι αν είναι το ποσοστό του λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμη και στους επιθετικότερους παίκτες, λένε. Ο υπουργός Οικονομίας φρόντισε να ξεκαθαρίσει τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Βγενόπουλο, όσο και δημοσίως ότι η κυβέρνηση «θέλει να διατηρήσει το πάνω χέρι στην πορεία του Οργανισμού». Για τον ίδιο λόγο ζήτησε τη δημόσια δήλωση προθέσεων από τη Marfin. «Επενδυτές θέλουμε, όλους τους επενδυτές τους σεβόμαστε και τους καλωσορίζουμε, αλλά εάν υπάρξουν επιθετικές κινήσεις στον ΟΤΕ μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι όποιοι κάνουν αυτές τις επιθετικές κινήσεις, θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους», ξεκαθάρισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Στην περίπτωση που παρόλα αυτά η MIG θα συνέχιζε να ενισχύει απειλητικά τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (άλλωστε θεωρητικώς τουλάχιστον δεν το αποκλείει, καθώς στη δήλωση προθέσεων αναφέρει ότι η θέση της στον ΟΤΕ μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς κ.λπ.), κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι η απάντηση μπορεί να είναι άμεση: επιστροφή στο ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας.

Σήμερα, το Δημόσιο μαζί με την Αγροτική Τράπεζα και τα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχουν το 31% σχεδόν του ΟΤΕ. «Είναι θέμα λίγων ωρών να σηκώσουμε από την αγορά 2,5% και να επανέλθουμε πάνω από την καταστατική μειοψηφία, αποκτώντας και τυπικά το δικαίωμα να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε στρατηγικής σημασίας απόφαση», λένε.

Παράγοντες της αγοράς λένε ότι μια κυβέρνηση δεν χρειάζεται καν να αγοράσει μετοχές. Θα μπορούσε απλώς να «συμμαχήσει» με δυο – τρεις μεγάλους θεσμικούς του εξωτερικού που θα αναλάβουν να «ματώσουν» οποιονδήποτε θα επιχειρούσε μια επιθετική εξαγορά, ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής.

Πάντως αν και η κυβέρνηση έχει «όπλα», για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό της κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «παγώνει» οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνει το Δημόσιο από την καταστατική μειοψηφία του 33,5%. Δηλαδή: η συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote, γιατί η συμμετοχή του Δημοσίου θα υποχωρούσε στο 24% περίπου.

Η εναλλακτική λύση

Νέα placements με τα οποία η κυβέρνηση σχεδίαζε να μειώσει τη συμμετοχή της στο 5% – 10%.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η παρουσία της Μarfin στη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ δεν ακυρώνει την πρώτη επιλογή της για τον Οργανισμό, που παραμένει η εξεύρεση ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ως στρατηγικού επενδυτή. «Αν βρεθεί τέτοιος, η Marfin θα πουλήσει μαζί μας», εκτιμούν.

Ωστόσο, η εναλλακτική λύση των placements μπαίνει στο συρτάρι μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα. Δηλαδή, είτε να μειωθεί το ποσοστό της Μarfin είτε… να τη στηρίξουν η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί.

Η χρυσή μετοχή

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν με πολλή προσοχή τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό στις Βρυξέλλες σχετικά με τη «χρυσή μετοχή». Ο θεσμός της «χρυσής μετοχής» υπήρχε στο παρελθόν και έδινε το δικαίωμα στο κράτος, κατέχοντας μόνο μια μετοχή μιας επιχείρησης, να έχει αυξημένα δικαιώματα και να μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις μείζονος σημασίας. Πριν από μερικά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η «χρυσή μετοχή» αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες για την ελευθερία της αγοράς και της κίνησης κεφαλαίων. Μάλιστα, είχε παραπέμψει κράτη – μέλη της Ενωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή διατηρούσαν «χρυσές μετοχές» σε αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση πιέζουν και πάλι την Κομισιόν να τους επιτρέψει τη διατηρήσουν «χρυσές μετοχές» στην ΕΑDS και στον κολοσσό που προέκυψε από τη συγχώνευση Gas de France – Suez. Εάν η Κομισιόν υποκύψει στις πιέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, τότε και το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει ανάλογη μεταχείριση, γεγονός που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε placements, ανεξαρτήτως της παρουσίας της ΜΙG.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο διευκρινίζουν ότι στο μέτρο που η πρόθεση της Marfin δεν είναι η επιθετική εξαγορά του ΟΤΕ, εξυπακούεται ότι μπορεί να έχει εκπρόσωπό της στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Επιπλέον, θετικά αξιολογούν και την «πίεση» που θα ασκείται από τον μεγαλομέτοχο προς τη διοίκηση να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή