Επώδυνη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Επώδυνη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s (S&P), γεγονός που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του κόστους δανεισμού τόσο του ελληνικού Δημοσίου όσο και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η S&P προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,5% φέτος, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και το ενδεχόμενο ύφεσης, ενώ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 4% του ΑΕΠ φέτος και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα έως το 2012 εάν δεν υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική. Η S&P σημειώνει ότι αφού δεν έγιναν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ανάπτυξη ήταν ισχυρή, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τις κάνει τώρα σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες και με λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αναγνώρισε ότι η υποβάθμιση οφείλεται στη διεύρυνση του ελλείμματος πάνω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά απέδωσε την υπέρβαση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που έλαβε η κυβέρνηση.

Βυθίστηκαν οι αγορές

Με απώλειες 5,47% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τις εικόνες πανικού που παρουσίαζαν οι διεθνείς αγορές. Η μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και οι δυσμενείς προβλέψεις για την Ευρωζώνη βύθισαν τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή