Μέσω των ΚΕΠ η ίδρυση νέων επιχειρήσεων

Μέσω των ΚΕΠ η ίδρυση νέων επιχειρήσεων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και παράλληλα πηγή διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να προωθηθεί νομοσχέδιο για την απλοποίηση της ίδρυσης επιχειρήσεων – Α.Ε. και ΕΠΕ. Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι το νομοσχέδιο αυτό είχε προετοιμασθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ η προαναγγελία του είχε γίνει επί υπουργίας Σιούφα.

Κεντρική καινοτομία του προωθούμενου σχεδίου νόμου αποτελεί η συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών από ένα μόνο σημείο, εκεί όπου θα γίνεται και η ίδρυση της νέας επιχείρησης, η λειτουργία δηλαδή υπηρεσίας με τη μορφή one stop shop. Το σημείο αυτό, εν ευθέτω χρόνω, θα είναι οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ (Γενικού Εμπορικού Μητρώου) των επιμελητηρίων της χώρας. Προκειμένου, ωστόσο, να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, αποφασίστηκε χθες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, η διαδικασία αυτή να πραγματοποιείται σε ένα μεταβατικό στάδιο από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Αλλα βασικά σημεία του προωθούμενου νομοσχεδίου είναι τα ακόλουθα:

– Κατάρτιση εταιρικής σύμβασης με προτυποποιημένο συμφωνητικό (θα υπάρχει ηλεκτρονικά στην υπηρεσία ΓΕΜΗ και σχετική επεξεργασία του θα γίνει σε συνεργασία με τον συμβολαιογραφικό σύλλογο). Το συμβολαιογραφικό έγγραφο διατηρείται, με την πρόβλεψη ύπαρξης συμβολαιογράφου σε ΓΕΜΗ και μείωση του κόστους της παροχής υπηρεσίας.

– Κατάργηση της καταχώρισης του καταστατικού στο Πρωτοδικείο.

– Κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Νομικών και αντίστοιχη κατάργηση των τελών.

– Κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Προνοίας και αντίστοιχη κατάργηση των τελών.

– Πρόβλεψη ενιαίου τέλους που θα καταβάλλεται στα ταμεία του ΓΕΜΗ και θα περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα τέλη.

– Ηλεκτρονική δημοσίευση σε ειδική ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ της περίληψης του καταστατικού και συνεπώς κατάργηση της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο και αντίστοιχη κατάργηση των τελών του Εθνικού Τυπογραφείου.

Ακόμη περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν το μετοχικό κεφάλαιο μιας Α.Ε. δεν υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ, το καταστατικό της καταχωρίζεται στο ΜΑΕ αυθημερόν μετά από τυπικό έλεγχο των υποβαλλόμενων εγγράφων χωρίς έκδοση διοικητικής εγκριτικής απόφασης από την οικεία νομαρχία.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να σκεφθεί ότι η σύσταση μιας Α.Ε. απαιτεί σήμερα 20 διαδικασίες, 100 δικαιολογητικά και περίπου δύο μήνες, η ίδρυση μιας ΕΠΕ 15 διοικητικές παρεμβάσεις και 19 ημέρες, ενώ η ίδρυση μιας Ο.Ε. 20 δικαιολογητικά και περίπου ένα μήνα. Μέχρι τον περασμένο Μάιο, οπότε έγινε σχετική νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΑΝ, οι ημέρες για την ίδρυση ΕΠΕ ανέρχονταν σε 38.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή