Ομολογία εκτροχιασμού

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης αποδίδει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P. Ωστόσο, πρόκειται για «άλλοθι», καθώς ακόμα και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι το έλλειμμα του 2008 υπερέβη το όριο του 3% του ΑΕΠ, παρά τα εισπρακτικά μέτρα που είχε λάβει το υπουργείο Οικονομίας και το δημόσιο χρέος παραμένει στα ύψη.

Το πρώτο «άλλοθι» του υπουργού αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης «να θέσει σε προτεραιότητα την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, συντήρησε σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα, που σε συνδυασμό με το υπέρογκο χρέος οδήγησαν στην υποβάθμιση. «Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, το πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανασίου.

Το δεύτερο, είχε να κάνει με τον εκτροχιασμό του ελλείμματος σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ, με τον υπουργό να υποστηρίζει ότι «πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα υπερβούν κατά πολύ το όριο του 3% του ΑΕΠ», ενώ πρόσθεσε πως «επειδή είμαστε μία χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος, οφείλουμε να περιορίσουμε σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3%. Κι αυτό θα γίνει με σχέδιο και χωρίς να παραγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση την ανάγκη για κοινωνική συνοχή».

Από την πλευρά της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε πως «αυτό σημαίνει δυσκολίες στον δανεισμό και υψηλότερο κόστος δανεισμού που επιβαρύνει τον Ελληνα πολίτη» και «για την κατάσταση αυτή ακέραιη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και η οικονομική της πολιτική».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει πλέον να καταθέσει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) κάτι που «φοβάμαι ότι αδυνατεί να το κάνει και γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατόν σε εκλογές».

Πάντως, για την κατάθεση του ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως το υπουργείο Οικονομίας θα το στείλει μέχρι το τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή