Με δύο σενάρια για ανάπτυξη και έλλειμμα ενώπιον της Ε.Ε.

Με δύο σενάρια για ανάπτυξη και έλλειμμα ενώπιον της Ε.Ε.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει ώς το τέλος της εβδομάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Οικονομίας περιλαμβάνει δύο σενάρια για την ανάπτυξη και το έλλειμμα. Το βασικό και «αισιόδοξο» σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,5% περίπου, αντί του 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός και του 0,2% που εκτιμούσε στις πρόσφατες προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν αυτή η πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την ανάπτυξη επιβεβαιωθεί, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα υπάρχει ένα δεύτερο, πιο δυσμενές σενάριο, το οποίο προσεγγίζει περισσότερο τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του 1% και διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2011. Το πιο απαισιόδοξο σενάριο του Προγράμματος κινείται πιο κοντά και στις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες θα περιληφθούν στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική που θα δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν θα αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά κατευθύνσεις πολιτικής, που θα στοχεύουν αφενός μεν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση, αφετέρου δε στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Υιοθετώντας ρεαλιστικότερες προβλέψεις στο Πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου αναθεωρεί επί της ουσίας τον Προϋπολογισμό του προκατόχου του και ταυτόχρονα παρουσιάζει το γενικό περίγραμμα μιας οικονομικής πολιτικής που δεν μπορεί να αγνοηθεί κατά την αξιολόγηση της Κομισιόν για το θέμα της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας στις 18 Φεβρουαρίου και τη σχετική απόφαση του Εcofiτον Μάρτιο.

Φοροκυνηγητό

Σε φοροκυνηγητό για πρόσθετα έσοδα εν όψει των κοινωνικών παροχών αναμένεται να επιδοθούν οι ελεγκτικές αρχές άμεσα. Τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι διασταυρώσεις στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή