Χαμηλότερη 5%-10% η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στην Αττική το πρώτο εξάμηνο

Χαμηλότερη 5%-10% η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στην Αττική το πρώτο εξάμηνο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα 5% έως 10% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν κινούνται οι μέσες τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αττική μετά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία συνολικά 770 αγοραπωλησιών κατοικιών που έγιναν από την αρχή του έτους και μέχρι τις 30 Ιουνίου, μέσω του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων της Aspis Real Estate. Οι τιμές πώλησης συνεχίζουν να εμφανίζουν τάσεις ήπιας διόρθωσης, η οποία κυμαίνεται από 4,75% έως 9,87% ανάλογα με το επιμέρους γεωγραφικό διαμέρισμα, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Η μέση ετήσια υποχώρηση στις τιμές πώλησης των κατοικιών φτάνει το 4,75% στα δυτικά προάστια, το 5,25% στα βόρεια προάστια, το 5,33% στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, το 7,92% στα ανατολικά προάστια, το 8,% στα νότια προάστια και το 10% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Πέρα από τη διατήρηση ήπιων διορθωτικών τάσεων στις τιμές, στην αγορά καταγράφεται ζήτηση που μετουσιώνεται σε αγοραπωλησίες. Σε ετήσια βάση η υποχώρηση στον όγκο των συναλλαγών περιορίστηκε σε μόλις 9,4%, καθώς τα καταστήματα της εταιρείας στην Αττική πραγματοποίησαν το φετινό πρώτο εξάμηνο 770 συναλλαγές, έναντι 850 συναλλαγών στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο όγκος των αγοραπωλησιών, μάλιστα, άρχισε να αυξάνεται από τον Μάρτιο και μετά που οι τράπεζες άρχισαν πλέον να εκταμιεύουν στεγαστικά δάνεια με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Εκτίμηση της διεύθυνσης πωλήσεων είναι ότι οι συναλλαγές σε ετήσια βάση, μπορεί να κινηθούν σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περυσινά.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aspis Real Estate κ. Μιλτιάδη Επιθυμιάδη, η συνεχιζόμενη ήπια πτωτική τάση στις τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αττική έχει αποβεί προς όφελος των συνειδητοποιημένων αγοραστών.

Οσοι γνωρίζουν τι θέλουν και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της αγοράς τους, εκμεταλλεύονται την τρέχουσα συγκυρία και πετυχαίνουν καλύτερες τιμές. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μετά από ένα υποτονικό πρώτο δίμηνο, στην αγορά γίνονται πλέον αρκετές πράξεις. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται κατά την άποψή μας με τη σταδιακή εξομάλυνση στην αγορά στεγαστικής πίστης και την εκ νέου παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες.

Βέβαια, οι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί και αναζητούν ευκαιρίες, έχουν ωστόσο αντιληφθεί ότι πολύ δύσκολα θα παρατηρηθεί στην αγορά περαιτέρω πτώση στις πραγματικές μέσες τιμές πώλησης. Η υποχώρηση της ζήτησης έχει συνοδευτεί με σημαντική υποχώρηση και στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μην έχει διαταραχθεί με τρόπο ακραίο η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, κάτι που σε συνδυασμό με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς κατοικίας δικαιολογεί την ήπια υποχώρηση των τιμών.

Η πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων, και υπογείων με αλλαγή χρήσης, σίγουρα βοηθάει την εξομάλυνση του κλίματος στην αγορά. Εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μια αύξηση της ζήτησης στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς το απόθεμα των απούλητων κατοικιών, δεν θα φέρει πλέον πολεοδομικές «εκκρεμότητες», γεγονός που διευκολύνει πολύ και τον τραπεζικό δανεισμό. Αναμενόμενο είναι ότι οι νέες οικοδομές, θα χτιστούν με αυστηρότερους όρους, δηλαδή με αυξημένο κόστος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή