Δωρεάν ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε μαθητές

Δωρεάν ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε μαθητές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει η πρωτοβουλία διάθεσης του δωρεάν μαθητικού φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή στους μαθητές. Χθες, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό σχετικά με τη δράση που θα φέρει 125.000 φορητούς Η/Υ σε όλους τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Το κόστος της πρωτοβουλίας ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, σε 68 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί στο 100% από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η δράση υλοποιείται από την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α. Ε.» που ίδρυσε το υπ. Οικονομίας και αναμένεται να τονώσει την έντονα «χειμαζόμενη» αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η σχετική δράση γίνεται έπειτα από «πολύ σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου η δαπάνη να είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ». Ο ίδιος σημείωσε ότι η διάθεση του σχετικού υπολογιστή στους μαθητές και καθηγητές της Α΄ Γυμνασίου εντάσσεται στη συνολικής στρατηγική για την «ψηφιακή τάξη» και ότι η διανομή των υπολογιστών θα γίνει μαζί με εκπαιδευτικό λογισμικό (εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), παράλληλα με τη διάθεση όλων των βιβλίων του Γυμνασίου σε ηλεκτρονική (pdf) μορφή. Τέλος, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι, σε πρώτη φάση, η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει -εκτός από τους φορητούς υπολογιστές για τους μαθητές και καθηγητές- και περίπου 5.000 διαδραστικούς πίνακες. «Γίνεται μια συστηματική, σημαντική και αποτελεσματική προσπάθεια για να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ψηφιακή επανάσταση της νέας γενιάς, που είναι και το μέλλον της πατρίδας», σχολίασε ο κ. Παπαθανασίου.

Το μέτρο προβλέπει την επιδότηση του 100% του κόστους αγοράς του υπολογιστικού συστήματος και δεν δύναται κάποιος να αξιοποιήσει την επιδότηση για την αγορά ενός ακριβότερου υπολογιστή. Οι λόγοι που επέβαλαν αυτήν την «ομοιομορφία», σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, έχουν να κάνουν με θέματα διάκρισης μεταξύ μαθητών και προκειμένου ν’ αποφευχθούν κρούσματα κλοπών κ. λπ. Τέλος, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι τα 450 ευρώ είναι αρκετά για την απόκτηση ενός Η/Υ από τους μαθητές, που θα καλύψει τις ανάγκες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή